Finančný svet stojí na 29 bankách

Krajiny skupiny G20 na svojom summite dali dohromady zoznam 29 systémovo dôležitých finančných inštitúcií. Krach týchto bánk by ohrozil celý globálny finančný systém.

05.11.2011 09:12
Peniaze, jen, euro, libra, dolár Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Tieto banky preto musia spĺňať prísnejšie požiadavky na potrebu kapitálu a mať pripravený plán likvidácie bez pomoci daňových poplatníkov. Z bánk na zozname je ich 17 z Európy, osem zo Spojených štátov a štyri z Ázie.

G20 sa dohodla na zvýšení kapitálovej primeranosti týchto bánk do roku 2016. Rada pre finančnú stabilitu (FSB), medzinárodný orgán pre dohľad nad bankami, takisto uviedla, že banky budú musieť vytvoriť do konca roka analýzu „living will“, čo je výraz, ktorý sa používa pre želanie človeka nebyť umelo udržiavaný pri živote v prípade smrteľnej choroby. Dané opatrenia majú zabezpečiť, aby daňoví poplatníci počas bankovej krízy už nikdy nemuseli platiť za účty za tieto banky.

Zoznam celosvetovo systémovo dôležitých finančných inštitúcií, nazývaný G-SIFI, by mal byť prehodnotený každý rok v novembri. Kritici často upozorňujú na to, že prísnejšie požiadavky na kapitálovú primeranosť bánk povedú k tomu, že veľké banky obmedzia poskytovanie úverov, pretože krehká globálna ekonomika je stále na pokraji recesie.

Odchádzajúci šéf FSB Mario Draghi však tieto kritiky odmieta. FSB má niekoľko štúdií zaoberajúcich sa zvýšením kapitálovej primeranosti, ktoré ukazujú, že to nebude mať žiadny výrazný makroekonomic­ký vplyv.

Na zozname nie je Industrial and Commercial Bank of China, ktorá je najväčšou bankou na svete podľa trhovej kapitalizácie. Podľa FSB je síce táto banka veľká, ale nie je systémovo dôležitá.

Zoznam systémovo dôležitých finančných inštitúcií
Banka Krajina pôvodu
Bank of America USA
Bank of China Čína
Bank of New York Mellon USA
Banque Populaire CDE Francúzsko
Barclays Británia
BNP Paribas Francúzsko
Citigroup USA
Commerzbank Nemecko
Credit Suisse Švajčiarsko
Deutsche Bank Nemecko
Dexia Francúzsko / Belgicko / Luxembursko
Goldman Sachs USA
Group Crédit Agricole Francúzsko
HSBC Británia
ING Bank Holandsko
JP Morgan Chase USA
Lloyds Banking Group Británia
Mitsubishi UFJ FG Japonsko
Mizuho FG Japonsko
Morgan Stanley USA
Nordea Švédsko
Royal Bank of Scotland Británia
Santander Španielsko
Société Générale Francúzsko
State Street USA
Sumitomo Mitsui FG Japonsko
UBS Švajčiarsko
Unicredit Group Taliansko
Wells Fargo USA

Zdroj: Reuters

19 debata chyba