Slovákov čaká šetrenie za pol miliardy

Budúcoročná diera v rozpočte, ktorú budú po voľbách plátať politici, dosiahne približne pol miliardy eur. Vyrobí ju najmä spomaľovanie ekonomického rastu, keď by sa mala slovenská ekonomika posilniť podľa informácií Pravdy od 1,6 do 2,4 percenta.

03.11.2011 13:27
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

S takýmito návrhmi prišlo v stredu na výbor pre makroekonomické prognózy ministerstvo financií. Konečný účet za nižší rast hospodárstva by mal rezort financií spresniť v závere tohto týždňa.

Ak by sa nakoniec bankoví analytici spolu s ministerstvom financií zhodli na 1,6-percentnom raste, chýbalo by v rozpočte pol miliardy eur. V lepšom prípade by pri znížení odhadu rastu zo súčasných 3,4 percenta na 2,4 percenta financmajstri museli priznať takmer 250-miliónovú sekeru. Okrem toho však škrt cez plány spôsobilo aj horšie hospodárenie samospráv, ktoré nakoniec v roku 2012 ušetria 120 miliónov eur namiesto pôvodne plánovaných 250 miliónov. Dôsledkom pomalšieho rastu však bude aj viac nezamestnaných, takže štát viac minie aj na zdravotných odvodoch za ľudí bez práce.

Na vykrytie výpadku by bolo podľa odborníkov vhodné zvoliť kombináciu škrtov a zvýšenia niektorých daní. Medzi poslancami naprieč politickým spektrom sa však už v súčasnosti otvorene hovorí o povolebnom dvíhaní dane z pridanej hodnoty zo súčasných 20 na 21 percent. Okrem toho začína byť čoraz viac strán naklonených progresívnemu zdaňovaniu pracujúcich, ktoré by postihlo najmä lepšie zarábajúcich ľudí. Súčasná opozícia hovorí o vyšších daniach pre bohatých, časť pravice spomína rast daní z nehnuteľností či alkohol.

Podľa odborníkov by však bolo možné vykryť časť výpadku ešte do konca roka. „Parlament má ešte čas prijať opatrenia potrebné na naplnenie plánovaného deficitu, len na to treba politickú vôľu všetkých zúčastnených strán,“ povedala Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Tesne pred voľbami však koalícia už neplánuje prijímať nové opatrenia. Oficiálne by sa tak mal v rozpočte naplánovať budúcoročný deficit na 4,7 percenta namiesto pôvodne plánovaných 3,8 percenta. Ak by sa však politici rozhodli po voľbách dieru neplátať, Slovensku by sa začal výrazne predražovať dlh.

„V strednodobom horizonte nedodržanie konsolidačného plánu znamená zníženie dôvery zahraničných investorov v slovenskú vládu, čo sa môže prejaviť vyššími prirážkami. Tento efekt však bude závisieť aj od vývoja v ostatných krajinách,“ povedal Radovan Ďurana, analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS.

Radičová: Je to obrovská suma, nebudem robiť ramená

Očakávané spomalenie hospodárskeho rastu bude mať negatívny dopad na slovenský rozpočet v stovkách miliónov eur. Potvrdila to premiérka Iveta Radičová, podľa ktorej by si udržanie konsolidačného úsilia na úrovni, ako si ho pôvodne naplánovala vláda, vyžiadalo dodatočné opatrenia v sume 450 mil. eur.

„Momentálne odhadujeme, že ďalšie spomalenie bude mať dopad ďalších 450 mil. eur,“ povedala počas štvrtkového rokovania parlamentného výboru pre európske záležitosti.

Premiérka zároveň skonštatovala, že v súčasnej situácii vykryť túto rozpočtovú dieru, bude zrejme problém a deficit pôvodne zamýšľanú úroveň v budúcom roku, teda 3,8 % hrubého domáceho produktu, prekročí. „To je obrovská suma. Nebudem robiť ramená, že áno, udržíme to,“ konštatovala Radičová.

Zároveň však dodala, že vláda je otvorená návrhom dodatočných konsolidačných opatrení, vzhľadom na jej mandát by však tieto opatrenia mali byť výsledkom dohody na pôde Národnej rady SR. Myslím si, že je to téma na otvorenú diskusiu na rozpočtovom výbore," dodala.

SITA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba