Figeľ ide pred voľbami stavať sociálne byty

Minister dopravy a výstavby Ján Figeľ (KDH) napriek vyše trojmiliardovej diere v budúcoročnom rozpočte dodatočne dostal milióny eur navyše na podporu bývania aj na malé letiská.

31.10.2011 07:11
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

V budúcom volebnom roku plánuje Figeľ postaviť dvetisíc sociálnych bytov za 25 miliónov eur. „Podpora sa realizuje v rámci celého Slovenska. Konkrétny rozpis na jednotlivé účely a kraje oznámi ministerstvo začiatkom roku 2012,“ ozrejmil ministrov hovorca Martin Krajčovič.

Podľa podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska je niekoľko krajov, kde by mali smerovať prostriedky na sociálne nájomné byty prednostne. „Ide predovšetkým o chudobnejšie regióny s nižším hrubým domácim produktom a menšími možnosťami na prácu. Je to Košický, Prešovský, Banskobystrický, ale aj Nitriansky kraj,“ menuje Milan Muška. Kde sa nakoniec lacné byty postavia, bude jasné začiatkom budúceho roka.

„Predovšetkým treba postupovať systémovo. Kto sa prihlási a splní podmienky, ten by mal byt dostať,“ dodáva Muška.

Rezort dopravy chce poskytnúť bývanie najmä sociálne slabším skupinám obyvateľstva. „Prevažne pôjde o domácnosti, ktorých príjem neprevyšuje trojnásobok životného minima,“ vysvetlil Krajčovič.

Ak bude o nájomný byt žiadať slobodná mamička s dieťaťom, jej príjem nesmie byť väčší ako 829,4 eura. Manželská dvojica s jedným dieťaťom bude mať nárok na takéto bývanie vtedy, ak jej príjem nepresiahne 1 226,7 eura. Okrem hranice príjmu musia rodiny splniť aj ďalšie podmienky.

„Žiadateľ musí nepretržite pracovať minimálne tri roky, nesmie vlastniť inú nehnuteľnosť a takisto nesmie mať podlžnosti voči mestu,“ upozorňuje Radovan Majerík, hovorca primátora mesta Brezno. V Brezne zaplatí rodina v dvojizbovom nájomnom mestskom byte priemerné ekonomické nájomné 78 eur. V prípade, že by si v meste rodina kúpila na hypotéku byt v cene 40–tisíc eur, za úver by platila mesačne 206 eur a za energie ďalších asi 200 eur.

Okrem bytového fondu sa viac eur ujde aj leteckej doprave. V prvotnom návrhu rozpočtu bol na leteckú dopravu naplánovaný len jeden milión eur.

Po rokovaniach s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ) dostane rezort dopravy na letiská takmer 10,3 milióna. Polepšia si predovšetkým malé letiská v Piešťanoch, Žiline, Poprade a na Sliači, ktorým hrozilo zrušenie.

„Štát má záujem, aby malé letiská zostali zachované ako verejné medzinárodné letiská a preto nemôže zo dňa na deň prestať prispievať na ich prevádzku,“ odôvodňuje Krajčovič. Malé letiská dostanú v budúcom roku takmer 4,3 milióna.

Časom by však mali tieto štyri letiská prejsť pod správu župy. Minister Figeľ chce na samosprávy bezodplatne previesť väčšinový podiel štátu. Ako prvé prejde pod správu župana letisko v Piešťanoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba