Nafta zdražie o 1,5 centu

Cena motorovej nafty na slovenských pumpách sa od soboty začne rásť.

21.10.2011 16:33
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Liter paliva budú motoristi nakupovať zhruba o 1,5 centu drahšie ako pred týždňom. Zdražovanie je hlavne reakciou na dianie na burze v Rotterdame, ale aj na zdražovanie ropy Brent na londýnskej burze. Cena benzínu by zatiaľ mala stagnovať.
Podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu motoristi v predchádzajúcom týždni tankovali naftu za necelého 1,35 eura, po novom bude cena zhruba 1,36 eura.

Cena britskej ropy Brent vo štvrtok posilnila vďaka očakávaniam, že eurozóna sa dohodne na spôsobe riešenia dlhových problémov. K zmierneniu obáv z hlbokých nezhôd vo vnútri menovej únie prispelo vyhlásenie Nemecka a Francúzska, že lídri eurozóny budú na víkendovom summite rokovať o globálnom prístupe v boji proti dlhovej kríze, hoci konkrétne rozhodnutia možno očakávať najskôr na ďalšom summite plánovanom na stredu. Ceny britskej ropy Brent posilnili o 1,37 USD na 109,76 USD za barel.

Ceny ropy by v najbližšom období nemala výrazne ovplyvniť nedávna smrť lýbijského vodcu Muammara Kaddáfiho. Analytici predpokladajú, že hoci sa pôvodnú produkciu ropy podarí obnoviť až roku 2014, pokles by nemal výrazne ovplyvniť svetové ceny ropy. Po smrti Muammara Kaddáfího chcú v krajine ťažiť najväčší svetoví giganti. V súčasnosti Líbya vyrába približne 350-tisíc berelov ropy denne. Počas vrcholiacej občianskej vojny začiatkom roku sa ťažba ropy takmer zastavila. Väčšinu ropy krajina dodáva do Európy, čo vyplýva z geografickej polohy i dlhodobého amerického embarga voči diktátorskému režimu. Najväčším zahraničným lídrom ropy je taliansky koncern Eni, ktorý obnovil ťažbu ešte počas konfliktu.

Líbya bude schopná relatívne rýchlo zdvojnásobiť súčasnú produkciu a predávať tak takmer denne na trhu ropu za asi 80 miliónov dolárov. Návrat k predvojnovým 1,6 miliónov barelov denne, ktoré by mohli priniesť stovky miliónov dolárov, bude však pomalá a náročná práca. Revolučná vláda tvrdí, že sa jej to podarí do roka, experti o tom pochybujú. „Myslíme si, že k prechodnej úrovni 1,6 milióna barelov z Líbye sa len veľmi ťažko vráti v roku 2014 ,“ povedal analytik Deutsche Bank Paul Sankey.Ďalšie zdržanie bude súvisieť so vznikom novej vlády, na ktorej sa budú musieť zhodnúť rozdielne politické a kmeňové frakcie. Okrem Eni chcú zahájiť či posilniť operácie v Líbyi európski ropní giganti ako BP, Shell, Total alebo španielsky Repsol. Rovnako aj americké spoločnosti ako Occidental, Conoco Phillips Marathon alebo Hess.

debata chyba