Benzín opäť lacnie, pre krízu

Ropa vo svete prudko lacnie a pripomína tak situáciu pred troma rokmi, keď s prepadom ceny ropy vypukla posledná kríza. Cena jednej z najdôležitejších surovín sa od konca júla prepadla asi o sedminu. Motoristom to zrejme už čoskoro prinesie lacnejšie tankovanie. Bežní ľudia sú však v strehu. Boja sa nutnosti ďalšieho uťahovania opaskov, zmrazenia platov či straty práce v prípade vypuknutia novej krízy.

26.09.2011 20:00 , aktualizované: 27.09.2011 12:00
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata

V čase krízy dopyt po rope prudko klesá spolu s jej cenou. Pred troma rokmi takto za pár mesiacov benzín na slovenských pumpách zlacnel o takmer 40 centov na menej ako jedno euro za liter. Teraz benzín stojí 1,45 eura a na pumpách mal by začať lacnieť, keďže na burze v Rotterdame už jeho cena ide dole. V hre je aj väčšie zlacnenie. „Spúšťacím faktorom by mohol byť napríklad neriadený bankrot niektorého zo štátov eurozóny,“ podotýka analytik Petr Čermák zo spoločnosti Colosseum.

Ďalší analytik vidí možnú rozbušku ekonomickej krízy na východ od Európy. „Takisto by sa na kolená mohla dostať Čína, kde je momentálne nafúknutá bublina s cenami nehnuteľností,“ dodáva Ronald Ižip z Trim Broker.

Všetky tieto obavy investorov sú už v súčasnosti premietnuté do ceny ropy. Barel (159 litrov) čierneho zlata na londýnskej burze sa v pondelok podvečer predával za zhruba 101,5 amerického dolára, kým ešte na konci augusta ropa siahala k 115 dolárom za barel. Práve silný dolár a slabé euro je dôvodom, prečo ceny na čerpačkách už výraznejšie neklesli podobne ako v roku 2008.

Kríza vtedy totiž vypukla v USA a do Európy sa presunula až neskôr, čo prinieslo zvyšovanie hodnoty eura voči doláru. Teraz však euro, naopak, klesá. Oproti doláru v pondelok kleslo na osemmesačné minimum. Pre ľudí v Európe tak cena londýnskej ropy Brent vyjadrená v eurách klesla iba o päť percent, kým pre Američanov sa cena ropy v dolároch znížila až o zhruba dvanásť percent.

V nasledujúcich dňoch by sa situácia podľa Ronalda Ižipa mala ustáliť. „Ceny ropy, ale aj ďalších komodít sa zrejme stabilizujú na súčasných úrovniach. Výpredaj na svetových trhoch totiž už vyčerpal silu,“ hovorí Ižip. V horizonte niekoľkých týždňov však podľa neho bude nasledovať prepad. „Americká centrálna banka zatiaľ neprišla so žiadnymi opatreniami a až do novembra možno ani nepríde. Cena ropy Brent by tak mohla spadnúť zhruba o desať percent,“ spresňuje Ižip. Znamenalo by to, že barel ropy Brent by sa predával za zhruba 90 amerických dolárov.

Dobré správy pre motoristov však nemusia znamenať dobré správy pre všetkých. Pre poslednú krízu iba na Slovensku stratilo prácu vyše stotisíc ľudí. Za hospodárskou krízou nasledovala zatiaľ kríza dlhová. Spôsobila problémy aj celým štátom. S hrozbou bankrotu sa začali boriť napríklad vlády Grécka, Írska či Portugalska. Niektorí ekonómovia varujú pred príchodom ešte silnejšej recesie, aká bola na Slovensku pred dvoma rokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba