Grécko sa k drachme asi nevráti, myslí si expert

Zvyšok eurozóny by podľa Philippa Bagusa, profesora ekonómie na King Juan Carlos University v Madride, bol bez Grécka silnejší. Za pravdepodobnejší však expert na menovú teóriu a teórie hospodárskeho cyklu považuje iný scenár.

20.09.2011 21:25
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Zrejme sa bude pokračovať v záchrane Grécka a zavedie sa fiškálna únia,“ povedal Bagus pre Pravdu. Bagus je autorom knihy Tragédia eura.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Čo by znamenalo pre Európu, ak padne Grécko?

Aj keď nie je nič rozhodnuté, čoraz častejšie počúvam, že z dlhodobejšieho hľadiska bude lepšie, ak by sa Grécko vrátilo k starej mene, pretože štáty eurozóny Grékov už dlhšie nemôžu zachraňovať. V tom prípade to však môže u investorov vyvolať opodstatnenú obavu, že ostatné krajiny takisto eurozónu opustia a predajú štátne dlhopisy. Ak sa tieto slabšie krajiny vrátia k starej mene, zvyšok eurozóny by bol oveľa silnejší ako doteraz. Pravdepodobný je však scenár, že sa bude pokračovať v záchrane Grécka a zavedie sa fiškálna únia.

Prečo nepovažujete návrat k drachme ako lepšie riešenie pre Grékov?

Zavedenie starej meny by bola sama osebe totálna katastrofa a neriešilo by to problém s deficitom. Grécka vláda má pred sebou ešte obrovský štrukturálny deficit. Inými slovami, aj v prípade, že grécka vláda prestane platiť úroky zo svojich dlhopisov, budú aj naďalej míňať viac, ako dostávajú.

Ako by teda mala vyzerať záchrana Grécka?

Bola by to samovražda, ak by Gréci teraz prestali prijímať prísne štrukturálne reformy. Bez silnej redukcie v štáte sa znehodnotí mena, nastane únik kapitálu, podnikatelia a firmy začnú opúšťať krajinu, následne dôjde k hyperinflácii. Pravdupovediac, nezdá sa, že by grécka vláda zavádzala ťažké, ale potrebné úsporné opatrenia. Osobne vidím riešenie práve v tomto. Znižovať, znižovať a ešte raz znižovať deficit. Nemecko sa ako najsilnejšia ekonomika musí takisto rozhodnúť, či bude navyšovať peniaze pre politický projekt euro a zachraňovať krachujúce krajiny s pomocou Európskej centrálnej banky. Ak nie, eurozóna padne. Ak áno, bez fiškálnej politiky to nepôjde.

Ako to ovplyvní život obyvateľov eurozóny?

Ak myslíte zamestnanosť, tak to bude záležať na pružnosti trhu práce. Treba však podotknúť, že každá reštrukturalizácia bolí. Je však potrebné, aby sa ekonomika postavila opäť na pevnom základe.

1 debata chyba