Rehn verí, že zmeny v eurovale schvália štáty do konca septembra

Európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn vyjadril presvedčenie, že rozšírenie záchranného mechanizmu eurozóny (EFSF) ratifikujú do konca septembra všetky členské štáty menovej únie.

16.09.2011 08:30
Euro, balíček, ekonomika, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata

Pred stretnutím ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk členských štátov EÚ Rehn vyhlásil, že počas dvojdňových rokovaní v poľskom meste Wroclaw očakáva „serióznu diskusiu“ o reformách v Grécku.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

V súvislosti s požiadavkou Fínska na poskytnutie záruk za jeho účasť na novej krízovej pomoci pre Grécko fínsky eurokomisár zdôraznil, že rýchlu dohodu o tejto otázke považuje za dôležitú, aby mohli ďalej pokračovať rozhovory o druhom záchrannom pláne pre Atény.

Na zvýšení štátnych garancií v Európskom fonde finančnej stability (EFSF) sa ministri financií eurozóny dohodli v polovici mája. V marci lídri EÚ odsúhlasili, že efektívna úverová kapacita EFSF sa má od júna zvýšiť na 440 mld. eur z pôvodnej úrovne 250 mld. eur. V snahe zachovať si najvyšší rating na stupni AAA je efektívna úverová kapacita fondu nižšia než jeho nominálna hodnota. EFSF, teda dočasný euroval, by mal byť v polovici roka 2013 nahradený permanentným systémom ESM, teda takzvaným eurovalom 2.

debata chyba