Sachs: Dešpekt Nemcov voči Grécku môže zničiť euro

Nemecké bulvárne denníky, rovnako ako verejná mienka väčšiny Európanov, sa fixujú na Grécko ako na objekt hodný pohŕdania a odsúdenia. To, že grécka vláda napriek masívnym protestom zavádza najtvrdšie úsporné opatrenia, už zrejme nikoho nezaujíma. Práve tento agresívny prístup znamená pre euro to najväčšie riziko, píše vo svojom komentári v denníku Financial Times slávny americký ekonóm Jeffrey Sachs.

15.09.2011 18:58
Grécko, kríza, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Aj keď sa kancelárka Angela Merkelová snaží situáciu upokojiť, krátkozrakí nemeckí politici sa domnievajú, že Nemecko by vlastne mohlo mať aj úžitok z toho, keby Grécko bolo nútené vyhlásiť platobnú neschopnosť alebo eurozónu rovno opustiť. Nič nie je pravde vzdialené toľko, ako práve taká myšlienka, upozorňuje Sachs.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Nemecko teraz riskuje, že zničí prosperitu svoju i prosperitu celej Európy, ak bude ďalej ignorovať previazanosť všetkých európskych ekonomík,“ píše Sachs. Avšak pripúšťa, že Merkelovej je potrebné pripočítať k dobru, že sa svojim tvrdohlavým kolegom postavila a uprednostňuje kompletnú eurozónu. Teda aj s Gréckom.

Makroekonomické myslenie Nemecka ale podľa Sachsa aj tak zostáva úzkoprsé. Grécko prechádza odvážnu transformáciou, od veľkého primárneho deficitu v roku 2009 k primárnemu prebytku, ktorý chce dosiahnuť už budúci rok. Grécko je v plnení podmienok dohodnutých výmenou za medzinárodnú úver síce teraz v sklze, jeho príčinou je hlavne citeľný útlm gréckej ekonomiky.

Horšie ale je, že nemeckí a európski lídri na slabý výkon gréckej ekonomiky odpovedali tým, že chcú od Atén ďalšie úsporné opatrenia. Grécko sa minulý týždeň k ďalším úsporám naozaj zaviazalo, čo je podľa Sachsa potrebné posudzovať vo svetle toho, že krajina je na pokraji sociálnej nestability. Ak bude musieť škrtať ešte viac, prepadne sa cez okraj. Program reforiem zastaví a tí, čo sa snažia Grécko z eurozóny vyštvať, budú razom na koni.

„Je absolútne naivné si myslieť, že špirála hospodárskeho poklesu sa potom zastaví. Ďalšie v rade by mohla byť Taliansko, potom Španielsko, Portugalsko, Írsko a dokonca aj Francúzsko. Ak by potom vkladatelia vzali banky útokom, celá stavba menovej spolupráce bude v troskách,“ upozorňuje Sachs.

4 debata chyba