Hant: Diaľničiari nás diskriminujú

Stavebná firma Hant BA DS, ktorú diaľničná spoločnosť vylúčila z tendra na úsek D1 Fričovce-Svinia, podá žiadosť o nápravu. Domnieva sa totiž, že Národná diaľničná spoločnosť nepostupovala podľa zákona o verejnom obstarávaní.

10.09.2011 07:59
Diaľnice Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Vylúčenie z verejnej súťaže považujeme za neopodstatnené. Sme presvedčení, že verejný obstarávateľ postupoval diskriminačne voči nášmu združeniu,“ potvrdila právnička firmy Zuzana Kolesárová Budáčová.

Hant BA DS bol v súťaži s Cestnými stavbami Liptovský Mikuláš a spoločne chceli diaľnicu postaviť za 99 miliónov eur. Presne pred týždňom konzorcium vylúčila diaľničná spoločnosť pre údajne spornú referenciu z Ruska. V Rusku postavila firma Hant minulý rok dva polyfunkčné objekty a cesty okolo nich stavebne zabezpečil moskovský Ramenski Autodor. Práve táto spoločnosť poskytla Hantu referenciu. ,,Ide o technickú pomoc, to znamená, že v prípade potreby nám poskytnú odborníkov. Teda ľudí, ktorí nám pomôžu svojimi skúsenosťami," vysvetlil nedávno Miroslav Pavelka, riaditeľ Hant BA DS.

Takúto formu záruky povoľuje aj zákon o verejnom obstarávaní, ktorým sa riadia aj diaľničiari. „Na preukázanie technickej alebo odbornej spôsobilosti môže uchádzač využiť technické a odborné kapacity inej osoby bez ohľadu na ich právny vzťah,“ píše sa v zákone. Šéf Hantu BA DS tak nerozumie vylúčeniu zo súťaže. „Napriek tomu, že sme na základe žiadosti o vysvetlenie podali a riadne zdokladovali všetky požadované detaily, verejný obstarávateľ neakceptoval toto vysvetlenie,“ pokračuje právnička Kolesárová Budáčová.

Národnej diaľničnej spoločnosti sa vraj nepozdávalo práve to, že ide o ruskú referenciu. „Keby to bola referencia od firmy z Európskej únie, bolo by to v poriadku. Ruské cesty sa však stavajú podľa iných stavebných noriem a v tom mohol byť problém,“ povedal zdroj blízky verejnému obstarávaniu. Zákon však krajinu, odkiaľ referencia môže byť, presne nešpecifikuje.

„Verejný obstarávateľ postupoval v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Nakoľko proces obstarávania nie je stále ukončený, Národná diaľničná spoločnosť sa nebude bližšie vyjadrovať,“ povedal hovorca spoločnosti Marcel Jánošík. S najväčšou pravdepodobnosťou tak 11-kilometrovú cestu na východe postaví druhá firma v poradí. Je ňou konzorcium Doprastavu a Strabagu, ktoré navrhlo rozpočet 114 miliónov eur. Podľa informácií Pravdy pracoval súčasný šéf Doprastavu Dušan Šamudovský pred pár rokmi s Jánom Kotuľom v Dopravoprojekte. Ten je terajším riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti. V Dopravoprojekte pracovala ako manažérka aj Viktória Chomová, ktorá je teraz investičnou šéfkou u diaľničiarov.

3 debata chyba