Rodine sa cestovanie vlakom predraží o 74 eur ročne

Domácnostiam využívajúcim železničnú osobnú dopravu sa kvôli očakávanému rastu cestovného zvýšia ročné výdavky priemerne o takmer 74 eur. Táto suma však nezahŕňa komerčné zľavy osobného prepravcu.

09.09.2011 16:41
vlak, cestovanie, stanica, cestujúci Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Náklady na cestovanie týmto domácnostiam by tak mali vzrásť ročne zhruba o 2 percentá, vyplýva z údajov o sociálnych vplyvoch návrhu na reguláciu cestovného v železničnej doprave.

Úrad pre reguláciu železničnej dopravy už predložil návrh na úpravu cestovného s navrhovanou účinnosťou 1. októbra do medzirezortného pripomienkového konania. Železničnú osobnú dopravu podľa odborného štatistického odhadu využíva na Slovensku priemerne 107 tis. domácností. Zvýšenie cestovného v prímestskej železničnej doprave postihne najmä sociálne slabšie skupiny obyvateľov a cestujúcich do práce a škôl, keďže tí sú značne odkázaní na cestovanie vlakom.

„Cenový návrh s výnimkou nižších sadzieb pre dôchodcov a ZŤP ostal v pôvodnej nami navrhovanej podobe. Termín zavedenia nových cien je zatiaľ len hypotetický, nakoľko v prípade vážnejších rozporov v pripomienkovom konaní môže tento proces trvať dlhšie,“ informoval v piatok agentúru SITA hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a.s. Alexander Buzinkay. Osobný prepravca predpokladal z dôvodu rastu cestovného zvýšenie tržieb zhruba o 1 mil. eur, tieto peniaze však neboli zakalkulované do modelu hospodárenia. „Prinesie nám to o toľko nižšie tržby, než sme predpokladali, o koľko neskôr sa nové ceny zavedú,“ dodal Buzinkay. Železničiari pôvodne predpokladali, že nové ceny cestovného by mohli platiť od augusta, prípadne septembra.

Železničná spoločnosť navrhla priemerné zvýšenie cestovného o 9,96 %. Maximálne celkové zvýšenie regulovaného cestovného podľa úradu predstavuje 15,5 % a v tom základné cestovné, ktoré tvorí 70 % tržieb z regulovaného cestovného, sa zvyšuje o 17,4 %. Priemerné zvýšenie regulovaného základného cestovného do vzdialenosti 50 kilometrov dosiahne 41,7 %. Každá cesta vlakom pri regulovanom cestovnom sa zvýši priemerne o 0,25 eura, pri základnom cestovnom zaplatí za jednu jazdu cestujúci v priemere viac o 0,39 eura.

Po zohľadnení komerčných zliav celkové zvýšenie cestovného dosiahne 5,1 %. Uvedené maximálne zvýšenie regulovaného cestovného návrh ZSSK eliminuje poskytovaním komerčnej zľavy Regional vo výške 15 %, možnosťou zľavneného nákupu cez internet, očakávaným presunom v jednotlivých segmentoch cestovného. S týmito opatreniami bude mať rast cien miernejší dopad. Ceny vlakov pre dôchodcov nad 70 rokov sa nezvýšia, naopak, mierne klesnú. Rast cien pre držiteľov preukazov so ZŤP a ZŤP so sprievodom bude miernejší.

Cestujúci vlakom na vzdialenosť 10 kilometrov zaplatí po zdražení základné cestovné 75 centov namiesto 40 centov. Pri cestovaní trikrát v týždni tam a späť zaplatí viac mesačne o 8,40 eura a ročne o 100,80 eura. Ročný dopad zvýšenia cestovného bude v tomto prípade 87,5 %. Pri ceste na 50 kilometrov cena vzrastie o 57 centov na 2,75 eura. Mesačné výdavky sa zvýšia o 13,68 eura a ročné o 164,16 eura alebo o 26,15 %. „V domácnosti, kde využíva železničnú osobnú dopravu viac osôb a cestuje sa častejšie, sa dopad znásobuje,“ uvádza úrad v materiáli. Cenové rozdiely sú uvedené bez vplyvu komerčných zliav.

Pri diaľkovej preprave základné cestovné na 200 kilometrov vzrastie z 8,90 eura na 9,26 eura. Pri jednej ceste týždenne oboma smermi na uvedenú vzdialenosť sa zdraženie o 36 centov prejaví na raste výdavkov za mesiac o 2,88 eura. Ročné zvýšenie dosiahne 34,56 eura, respektíve 4,04 %. Pri vzdialenosti na 445 kilometrov cena stúpne zo 17,18 eura na 18,76 eura, teda o 1,58 eura. Mesačný dopad zvýšenia cestovného tak dosiahne 12,64 eura a ročný dopad bude 151,68 eura alebo 9,2 %.

Žiaci a študenti so zľavou 50 % za cestu na 10 kilometrov zaplatia 37 centov namiesto 20 centov. Pri využívaní vlaku tri razy týždenne tam a späť na spomínanú vzdialenosť ich cestovné bude stáť za mesiac o 4,08 eura viac a ročne zaplatia navyše 48,96 eura. Zvýšenie výdavkov za rok tak dosiahne 85 %. Pri vzdialenosti na 50 kilometrov zaplatia za cestu 1,37 eura, čo je o 28 centov viac. Mesačný dopad zvýšeného cestovného bude 6,72 eura a ročný 80,64 eura alebo 25,69 %.

Mení sa doterajší spôsob určovania regulovaného cestovného podľa jednotlivých tarifných pásiem. Návrh výnosu určuje regulované cestovné podľa dĺžky tarifnej vzdialenosti v kilometroch s odstupňovaním po jednom kilometri. Výnimku tvorí základné cestovné na Tatranských elektrických železniciach, Trenčianskej elektrickej železnici, Ozubnicovej železnici Štrba – Štrbské Pleso a osobitné cestovné pre občanov nad 70 rokov, kde naďalej zostávajú tarifné pásma.

ZSSK predpokladá, že maximálny očakávaný ročný prínos zo zvýšenia regulovaného cestovného dosiahne 6,65 mil. eur. Predstavuje to 15,5 % z vlaňajších tržieb osobného prepravcu z cestovného vo výške 42,86 mil. eur. Po poskytnutí uvažovaných komerčných zliav na vybrané vlaky Regional vo výške 15 %, pri internetovom objednávaní a ďalších zľavách sa očakávaný prínos má znížiť na 2,2 mil. eur. Táto suma ovplyvní hospodársky výsledok ZSSK, ktorá v tomto roku predpokladá stratu 9,7 mil. eur. Tá by sa však mala znížiť na 7,5 mil. eur. Štát má spoločnosti poskytnúť v tomto roku dotáciu na prevádzku verejnej dopravy vo výške 205 mil. eur.

7 debata chyba