HANT napadne vylúčenie z tendra na diaľnicu pri Prešove

Združenie firiem HANT BA DS, a.s. Považská Bystrica a Cestné stavby Liptovský Mikuláš, spol. s r.o. považuje za neopodstatnené svoje vylúčenie z verejnej súťaže na výstavbu vyše 11-kilometrovej diaľnice D1 Fričovce - Svinia pri Prešove.

08.09.2011 15:10
Diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Z tohto dôvodu sa firmy, ktoré v tendri podali spolu najnižšiu cenovú ponuku, rozhodli požiadať Národnú diaľničnú spoločnosť, a.s. (NDS) o nápravu tohto rozhodnutia. Združenie chce o jeho zmenu požiadať v najbližších dňoch, pričom má na to desať dní od doručenia oznámenia o vylúčení 2. septembra. Obe firmy chcú pritom využiť všetky zákonné prostriedky na obhájenie svojej ponuky.

„Dôvod vylúčenia považujeme za tendenčný s cieľom poškodiť našu spoločnosť,“ informovala vo štvrtok agentúru SITA právnička Zuzana Kolesárová Budáčová zo spoločnosti HANT BA, a.s. Združenie firiem je presvedčené, že verejný obstarávateľ, teda NDS, nedodržal princíp transparentnosti, vyplývajúci zo zákona o verejnom obstarávaní a postupoval diskriminačne voči združeniu. „Napriek tomu, že sme na základe žiadosti o vysvetlenie podali a riadne zdokladovali všetky požadované detaily, verejný obstarávateľ neakceptoval toto vysvetlenie,“ uviedla ďalej Budáčová. Podľa vyradeného združenia tak zanikla možnosť vybrať ponuku s najnižšou cenou a optimálnym technickým riešením.

Pre nesplnenie podmienok účasti boli podľa NDS vyradení dvaja uchádzači. „Jeden pre nesplnenie podmienok účasti týkajúcich sa osobného postavenia a druhý pre nesplnenie podmienok účasti týkajúcich sa technickej a odbornej spôsobilosti,“ informoval nedávno agentúru SITA hovorca NDS Marcel Jánošík.

HANT tvrdí, že ponuka združenia riadne a v požadovanom rozsahu spĺňa požiadavky verejného obstarávateľa. „Sme spoločnosť, ktorá vďaka svojim skúsenostiam a tímu odborníkov už viackrát dokázala, že je schopná poskytnúť potrebné garancie a záruky a splniť svoje zmluvné záväzky,“ uzavrela Budáčová.

Skupina HANT BA DS a Cestné stavby Liptovský Mikuláš predložila v tendri na stavbu diaľnice Fričovce – Svinia najlacnejšiu ponuku vo výške 99,95 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Je to dvakrát menej ako bola pôvodná predpokladaná cena 213,19 mil. eur. Jednou z podmienok účasti bolo, aby uchádzač postavil najmenej dve diaľničné stavby každú po 50 mil. eur. Združenie použilo referenciu partnerskej ruskej spoločnosti Ramenskij Avtodor, pričom sa odvolalo na to, že zákon o verejnom obstarávaní umožňuje, aby v rámci technickej pomoci bola poskytnutá referencia partnera.

NDS uchádzača s najnižšou ponukou vylúčila a prijala druhú najlacnejšiu ponuku od skupiny firiem Doprastav, a.s. a Strabag, s.r.o. vo výške 114,59 mil. eur. Medzi desiatimi predloženými ponukami nasledovalo konzorcium v zložení firiem Eurovia a Stavby mostov Slovakia s cenou 116,49 mil. eur. Podľa pôvodných plánov mala stavba diaľnice pri Prešove začať v septembri tohto roka a trvať do konca roka 2014. Odvolanie vyradeného uchádzača oddiali uzavretie verejného obstarávania a tým aj podpis zmluvy s vybraným dodávateľom a začatie prác.

2 debata chyba