Superrýchly vlak Pendolino pôjde aj do Žiliny

Jazdiť na rýchlom a modernom vlaku Pendolino budú môcť od decembra tohto roka aj Žilinčania.

26.08.2011 08:41
pendolíno, vlak Foto:
Pendolino bude jazdiť nielen do Bratislavy, ale aj do Žiliny.
debata (3)

České dráhy chcú spolu s novým grafikonom vypraviť na slovenské koľajnice aj v poradí druhý takýto vlak. Doteraz sa môžu v Pendoline voziť pasažieri len na trase z Prahy do Bratislavy. Po novom budú súpravy nasadzované aj na trasu z Prahy cez Ostravu až do Žiliny.

„Pendolino bude jazdiť do Žiliny od zmeny cestovného poriadku 11. decembra tohto roka vo dvoch pároch spojov na okraji týždňa,“ povedal Petr Šťáhlavský, hovorca Českých dráh. Modernú súpravu tak budú podľa neho využívať najmä turisti či študenti. „Tiež cestujúci dochádzajúci do zamestnania na celý týždeň alebo za rodinou,“ dodal Šťáhlavský.

Trasa zo Žiliny do Prahy tak bude po novom trvať približne 4 hodiny a 43 minút. „Súčasné spoje cez Horní Lideč idú asi 5 hodín a 11 minút a cez Ostravsko šesť hodín,“ opísal Šťáhlavský. Na slovenskej strane bude vlak stáť len v Žiline a pôjde tak o najrýchlejšie spojenie tohto mesta s Prahou.

Koľko bude stáť lístok na Pendolino a či bude jeho súčasťou aj povinný príplatok za miestenku vo výške sedem eur, zatiaľ jasné nie je. „V súčasnosti je táto otázka ešte predčasná. V trase zo štátnej hranice po Žilinu ide spoj na území Slovenska na obchodné riziko Českých dráh,“ upozornil Šťáhlavský. Vo vlaku tak bude podľa jeho slov platiť zvláštna tarifa. „Predpokladáme však, že koncová cena pre cestujúcich bude porovnateľná s ostatnými spojmi v medzinárodnej doprave,“ doplnil Šťáhlavský.

V súčasnosti môžu Slováci jazdiť na moderných súpravách Pendolino na trase Slovenskej strely z Bratislavy do Prahy. Rýchle vlaky premávajú na slovenských koľajniciach po ročnej prestávke od decembra minulého roka. Po prvý raz sa tieto vlaky objavili na Slovensku ešte roku 2006, no po troch rokoch boli z trasy Slovenskej strely stiahnuté.

„Pre cestovný poriadok na rok 2012 sa so stiahnutím Pendolín neuvažuje,“ ubezpečil Šťáhlavský. Na Slovenskú strelu by tak mali byť aj na budúci rok nasadzované moderné súpravy. Vlaňajší návrat Pendolín na Slovensko sprevádzalo zavedenie nižších cien. K lístkom si totiž ľudia už nemuseli priplácať sedem eur za miestenku. Či sa na tomto niečo zmení, tiež zatiaľ nie je jasné. „Rokovania o tarifách medzi Českom a Slovenskom pre cestovný poriadok na rok 2012 ešte len prebiehajú,“ dodal Šťáhlavský.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba