Bundesbanka ostro skritizovala eurozónu, odmieta platiť dlhy iných

Nemecká centrálna banka Deutsche Bundesbank dôrazne varovala pred premenou Európskej únie v "transferovú úniu" a upozornila, že júlová dohoda zo summitu eurozóny ide práve týmto smerom.

22.08.2011 18:38
Euro, pokles Foto:
Ilustračné foto
debata

Dohoda z 21. júla zníži snahu vlád vytvárať zdravé rozpočty a oslabí disciplínu, uviedla Bundesbanka v pondelkovej mesačnej správe.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Bundesbanka je odporcom vonkajšej pomoci krajinám eurozóny na čele s Gréckom, ktoré sa dostali do dlhovej krízy, a jej kritika záchranných snáh EÚ v pondelkovej správe je zatiaľ najostrejšia. Jednotlivé krajiny by mali dopady svojej nedisciplinovanej fiškálnej politiky primárne niesť samy a ich dôsledky by sa nemali rozdeľovať na ostatných členov menovej únie, ani by sa nemalo smerovať k transferovej únii, uviedla banka.

Júlová dohoda, ktorá umožňuje eurovalu – Európskemu fondu finančnej stability – kupovať na sekundárnom trhu štátne dlhopisy, smeruje podľa Bundesbanky k transferovej únii, v ktorej by finančne zdravé štáty trvalo financovali ostatné.

„Posledná dohoda znamená ďalší veľký krok smerom k spoločnej zodpovednosti za záväzky a k zníženiu disciplíny prostredníctvom kapitálových trhov,“ uviedla banka.

Bundesbanka uviedla, že schválené kroky znižujú motiváciu krajín, ktoré dostávajú finančnú pomoc, k ekonomickým reformám a čo najrýchlejšiemu ozdraveniu štátnych financií. „Stimuly k náležitej rozpočtovej politike sa takisto ďalej znižujú kvôli nákupom (dlhopisov) na trhu,“ dodala.

Prezident Bundesbank Jens Weidmann bol tento mesiac jedným zo štyroch členov rady Európskej centrálnej banky, ktorí sa postavili proti tomu, aby ECB začala nakupovať španielske a talianske dlhopisy. Podľa júlovej dohody eurozóny by ECB mala v týchto nákupoch nahradiť záchranný fond eurozóny.

Minulý týždeň sa francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová dohodli na ďalších integračných krokoch vrátane vytvorenia „ekonomickej vlády“, ktoré smerujú eurozónu k fiškálnej únii. V Nemecku však vládne veľký odpor verejnosti voči krokom, ktoré by Nemcov nútili platiť dlhy iných krajín.

debata chyba