Škrty môže zmäkčiť vývoj na západe

Dosiahnuť trojpercentnú sekeru už v budúcom roku by bolo podľa analytika Tatrabanky Juraja Valachyho pre ekonomiku prospešné, rýchlejšie ozdravovanie by si však spolu so spomalením ekonomiky vyžiadalo veľký balík opatrení.

20.08.2011 06:25
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Ako hodnotíte návrh na zníženie deficitu verejných financií už v budúcom roku na tri percentá z pôvodne plánovaných 3,8 percenta?

Bolo by dobré, ak by sa to podarilo. Situácia teraz nie je taká, že by si Slovensko mohlo dovoliť otáľať alebo diskutovať o tom, že by to mohlo byť menej. Myslím si, že cieľ dosiahnuť 3,8-percentný deficit je minimum, čo treba urobiť. Na druhej strane, rozpočet bol postavený na makroprognóze, ktorá sa ukázala ako optimistická. Čo bude znamenať, že splnenie pôvodného 3,8-percentného záväzku si vyžiada ešte výraznejšie ozdravovanie, ako bolo plánované, keďže ekonomika pôjde pomalšie.

Slovensko bude rásť v budúcom roku pomalšie, ako sa predpokladalo. Nespomalili by škrty rast ešte výraznejšie?

To platí vo všeobecnosti, ale na Slovensku je kľúčové, čo sa bude diať na západe. Ak sa západné ekonomiky budú vyvíjať dobre a podnikom sa bude dariť, dosahy ozdravovania nemusia byť až také citeľné. Ak šetrenie bude prebiehať tak, že sa napríklad bude stavať za menej peňazí, napríklad pre transparentný tender, nemusí to ekonomika cítiť skoro vôbec.

Aký by bol výsledok väčších škrtov z dlhodobého pohľadu?

Kým krátkodobo vplývajú škrty cez spomalenie ekonomiky negatívnejšie, z dlhodobého pohľadu je rýchlejšie ozdravenie dobré. Ak by sa totiž neozdravovalo, Slovensko bude vnímané ako riziková krajina a okamžite by stúpli náklady na obsluhu dlhu. Krajina je pri ozdravovaní vnímaná ako štát s dobrými verejnými financiami, ktorý sa zbytočne nezadlžuje a podnikatelia tam radi podnikajú.

Stačili by na takmer dvojpercentné zníženie deficitu len škrty?

Skončilo by sa to podľa mňa ako mix opatrení, teda nielen na strane výdavkov, ale aj na strane príjmov. Balík, ktorý by bolo potrebné riešiť, by bol pomerne veľký aj vzhľadom na spomaľujúcu sa ekonomiku. Mix je podľa mňa lepší, ako len škrtanie príjmov.

6 debata chyba