Sarkozy a Merkelová navrhli kolektívnu vládu eurozóny

Francúzsko a Nemecko navrhujú kolektívnu "vládu" eurozóny pod vedením prezidenta Európskej únie, daň na finančné transakcie a zakotvenie princípu vyrovnaného rozpočtu do ústavy členských krajín eurozóny.

16.08.2011 19:08 , aktualizované: 20:46
Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy navrhujú spoločnú vládu eurozóny.
debata (42)

Zaznelo to na spoločnej tlačovej konferencii francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej po ich utorňajšom rokovaní v Paríži. Obaja štátnici na nej zdôraznili odhodlanie brániť spoločnú európsku menu. Euro po ich vyhlásení zmazalo straty voči doláru, napísala agentúra AFP.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Sarkozy povedal, že on i Merkelová chcú „skutočnú európsku ekonomickú vládu“, ktorú by tvorili šéfovia štátov a vlád všetkých krajín eurozóny. Toto teleso by sa stretávalo dvakrát ročne, v prípade potreby aj viackrát. V prvej fáze by ho na dva a pol roka viedol terajší prezident Európskej únie Herman Van Rompuy. Ten dostane písomný návrh v tomto zmysle v stredu, dodal Sarkozy.

Agentúra AP poznamenala, že je to zrejme krok k užšej dlhodobej hospodárskej integrácii, ktorá je podľa analytikov kvôli prežitiu eura nevyhnutná, ale že nie je jasné, aký účinok to bude mať v krátkodobom výhľade.

Na ochranu eura „tu musí byť silnejšia koordinácia finančnej a hospodárskej politiky“, vyhlásila Merkelová. Podľa Sarkozyho by mal byť princíp vyrovnaných financií krajín používajúcich euro prijatý do leta 2012.

Spoločný francúzsko-nemecký návrh na daň z finančných transakcií, ktorú Merkelová označila za „evidentne potrebnú“, by mali ministri financií oboch krajín predložiť v septembri. Podrobnosti o tejto dani Sarkozy ani Merkelová nezverejnili.

Merkelová okrem iného povedala, že neverí, že by k riešeniu terajšej vratkej situácie eura pomohli spoločne garantované európske dlhopisy. Po nich ako po možnom riešení volajú napríklad Taliansko, Grécko, Belgicko a Luxembursko. Podľa Sarkozyho by európske obligácie dostali do vážneho nebezpečenstva najlepšie hodnotené štáty.

Ostro sledovaná francúzsko-nemecká schôdzka sa konala v ovzduší veľkej nervozity finančných trhov a pochýb o schopnosti eura vysporiadať sa efektívne s dlhovou krízou, ktorá zachvátila niektoré krajiny eurozóny, predovšetkým Grécko a Portugalsko. Výška dlhov ale ohrozuje aj veľké ekonomiky – španielsku, taliansku a francúzsku.

Sarkozy povedal, že Francúzsko i Nemecko považujú doterajší rozsah fondu na pomoc ohrozeným krajinám za dostačujúci.

42 debata chyba