Za Hant sa zaručia ruskí stavbári

Za stavebnú firmu Hant BA DS, ktorá prišla v súťaži o diaľničný úsek Fričovce-Svinia s najnižšou cenovou ponukou, sa postavili ruskí stavbári.

16.08.2011 12:09
Diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

V Moskve postavila minulý rok firma Hant dva polyfunkčné objekty v spolupráci s domácou spoločnosťou Ramenskoje Avtodor, ktorá zabezpečila okolo komplexov cesty. Práve táto firma poskytla Hantu referenciu.

„Je prísľubom, že v prípade potreby poskytnú firme technickú pomoc vrátane konzultantov, ktorí nám môžu pomôcť svojimi skúsenosťami,“ vysvetľuje Miroslav Pavelka, riaditeľ Hant BA DS. Dopĺňa však, že diaľničný úsek sa bude projektovať a stavať podľa slovenských noriem a podmienok platných pre výstavbu diaľnic a rýchlostných komunikácií.

Jedenásť kilometrov dlhú diaľnicu chce firma spolu s Cestnými stavbami Liptovský Mikuláš postaviť za vyše 99 miliónov eur. Ponúknutou cenou porazila aj väčší Doprastav so Strabagom, ktorí rozpočet výstavby odhadli o štrnásť miliónov väčší.

Šéfovi Doprastavu Dušanovi Šamudovskému sa referencia nepozdáva. Upozorňuje, že Slovensko je jedinou krajinou, kde legislatíva dovoľuje použiť zahraničné odporučenie. „Je bežné, že to firmy robia. Avšak nemôžete si požičať cudziu referenciu. Teda firmy, ktorá nie je s vami v konzorciu,“ myslí si Šamudovský. Doprastav podľa neho nikdy nepredložil cudzie referencie.

Na ruské referencie poukazuje aj otvorený list ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi, ktorý má Pravda k dispozícii. V liste poukazuje firma zaoberajúca sa stavebným dozorom na zľavovanie z požiadaviek na účasť vo verejnej súťaži.

„Ľahko sa potom môže stať, že na stavbe sa stretne neskúsený zhotoviteľ, ktorý mohol verejnú súťaž vyhrať napríklad na základe "kúpenej“ referencie z Ruska," píše Martin Bakoš, riaditeľ Amberg Engineering. Obáva sa, že to v konečnom dôsledku bude na úkor kvality diaľnic.

„Podmienky účasti sú otvorenejšie ako v predchádzajúcich súťažiach, nakoľko Národná diaľničná spoločnosť dospela k presvedčeniu, že vysoko nastavené podmienky účasti nie vždy dokážu zabezpečiť aj vysokú kvalitu poskytovaných služieb a tým aj bezproblémový chod stavebných prác,“ poznamenal Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti.

Podľa neho majú diaľničiari pozitívne skúsenosti s predloženými ponukami aj s kvalitou navrhovaných odborníkov. „Vo všeobecnosti, keď sa povie ruská referencia, tak si predstavíme niečo zlé a nekvalitné. Vôbec to však nie je tak a v niektorých veciach sú Rusi omnoho popredu,“ poukázal Blažej Pánik, ktorý obchoduje s ruskými partnermi.

Stavebná firma Hant BA DS stavia aj severný obchvat v Trnave. „Podľa môjho názoru je cesta postavená kvalitne a najmä obchvat skracuje cestu do niektorých dedín. Predierať sa totiž celým mestom bez križovatky nie je slasť,“ zhodnotila Táňa z Trnavy.

Konečné rozhodnutie, či sa staviteľom cesty Fričovce-Svinia stanú Hant BA DS s Cestnými stavbami Liptovský Mikuláš, dá až komisia diaľničiarov. Zmluva s víťazom tendra bude podpísaná koncom novembra tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba