Kríza na burzách otriasla úsporami

Veľké otrasy na burzách z posledných dní pocítili aj bežní ľudia. Takmer desatinu svojich úspor majú Slováci v podielových fondoch, kde sa spoliehajú na vyššie úroky. Prepad na trhoch však časti z nich, naopak, spôsobil 10-percentné straty. Odborníci napriek tomu radia peniaze nevyberať a čakať, že sa straty postupne vymažú.

10.08.2011 10:05
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Rýchle riešenie dlhovej krízy v USA a eurozóne však nie je na obzore. Burzy si po troch dňoch pádov mierne vydýchli.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Najviac zatiaľ dostali na trhoch zabrať úspory ľudí v akciových fondoch orientujúcich sa na investície v energetickom a materiálovom sektore či v nehnuteľnostiach. ,,Za týždeň poklesli akcie v týchto sektoroch o viac ako desať percent," zhodnotil Ivan Znášik zo Slovenskej asociácie správcovských spoločností.

Ďalší, tentoraz pozitívnejší dosah by mali onedlho pocítiť vodiči. Ropa sa vo vidine krízy totiž prepadla včera pod sto dolárov za barel, čo je predpokladom zlacnenia palív aj na slovenských pumpách.

Trhy sa upokojili aj po ďalších vyhláseniach európskych politikov o šetrení a pomoci pre dlžníkov. Na Slovensku však podpora eurovalu nie je istá. Vládna SaS včera vyhlásila, že by bolo ,,nešťastné", ak by premiérka spojila diskusiu v parlamente o pomoci s hlasovaním o dôvere vláde, na čo ju vyzvala časť KDH.

Na posledných prepadoch na burzách sa odrazila najmä napätá situácia na európskych a amerických akciových trhoch.

„Panika už je asi za nami, problémom však je, že svetová ekonomika začína strácať dych,“ povedal Roland Ižip, analytik TRIM Broker. Čakalo sa najmä na vyhlásenie americkej centrálnej banky. Investori včera dúfali, že šéf Fedu Ben Bernanke opätovne spustí tlačiarne a naleje do americkej ekonomiky ďalšie nekryté doláre. To prišlo až po uzávierke tohto vydania.

Za spomalením pádu akcií mohol byť podľa burzových obchodníkov zákaz špekulatívneho predaja „na krátko“. Zástupcovia únie však tieto správy počas dňa pre Dow Jones Neeswires vyvrátili.

Na urýchlené riešenie problémov v eurozóne vyzval v utorok šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet, ktorý pre francúzsku stanicu Europe¤1 potvrdil nákup dlhopisov. Nespresnil, v akých objemoch a ktorých krajín.

„Toto je najhoršia kríza od druhej svetovej vojny a ak by kľúčoví predstavitelia neučinili dôležité rozhodnutia, mohla by to byť najhoršia kríza od prvej svetovej vojny,“ dodal Trichet.

Nákupy Európskej centrálnej banky, ktorá zrejme začala skupovať dlhopisy problematického Španielska a Talianska, môžu doľahnúť na vyššie ceny. Krajinám sa tým síce už dramaticky nepredražuje dlh, dlhodobé a veľké nákupy dlhopisov zo strany ECB však môžu spustiť infláciu.

„Budú to normálni občania, ktorí to zaplatia rastom cien a klesajúcimi reálnymi úsporami,“ konštatoval Martin Prokop, analytik Next Finance. Európska centrálna banka však v utorok poprela, že by skupovanie štátnych dlhopisov podporovalo rast inflácie.

Podľa odborníkov by sa komplikovaná situácia mohla zvrátiť cez postupné ozdravovanie verejných financií a výraznejšie zvýšenie eurovalu, ktoré však v utorok Nemecko odmietlo. „Tento scenár by mohol viesť aspoň k stagnácií či veľmi pomalému rastu počas niekoľkých ďalších rokov, a to len za predpokladu, že lídri na oboch stranách Atlantiku prestanú robiť chyby,“ spresnil David Marek, analytik Patria Finance. Neriešenie situácie či nárazové šetrenia by mohli podľa neho spôsobiť ďalšiu hlbokú krízu.

debata chyba