Trhy padajú, ale ľudia zatiaľ neprerábajú

Na znížené ratingové hodnotenie USA a prehlbujúcu sa dlhovú krízu v eurozóne Slováci zatiaľ vo väčšom nedoplácajú. Dianie na burzách sa spravidla do podnikov či peňaženiek ľudí prenáša s oneskorením. Znížený americký rating bude však stáť za oslabeným dolárom, vyššími úrokovými sadzbami a klesajúcimi akciami.

08.08.2011 20:00 , aktualizované: 09.08.2011 12:00
fondy, podielový, podielové, burza, akcie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Prvý priamy efekt na ľudí by mal byť skôr pozitívny, a to v podobe lacnejšieho tankovania. Ropa totiž reaguje na možnosť ďalšej krízy poklesom, keď za vyše týždňa zlacnela zo 117 dolárov za barel na 105 dolárov.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Po poslednej kríze stratili ľudia časť úspor v druhom dôchodkovom pilieri. Teraz sa to zatiaľ nedeje. Istou investíciou je nateraz zlato, ktorého cena sa pre rastúci dopyt dvíha na nové a nové historické maximá.

Po poslednej kríze stratili ľudia časť úspor v druhom dôchodkovom pilieri. Teraz sa to zatiaľ nedeje. Do akciových fondov totiž legislatíva umožní správcovským spoločnostiam investovať až od októbra. Väčší vplyv na úspory zatiaľ nemá ani skutočnosť, že úrokové miery na španielskych a talianskych dlhopisoch vzrástli.

„Nehrozí žiadny zlý scenár, pokiaľ aj nejaké dlhopisy z týchto krajín spoločnosti majú, tak len s veľmi krátkou splatnosťou do pol roka,“ tvrdí Viktor Kouřil z Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. Podľa Kouřila dokonca americké dlhopisy nenakupujú DSS-ky vôbec. Obávajú sa najmä menového rizika, proti ktorému by sa museli nákladne poistiť. Práve z tohto dôvodu vlastnia cenné papiere len v eurovej mene.

Iný analytik však na príklade upozorňuje, že určité riziko tu je. „Kúpite si ročný dlhopis, za ktorý zaplatíte 95 eur a po roku má mať hodnotu 100 eur. Výnos je teda 5 percent. Ak však príde kríza, úročenie stúpne napríklad na 15 percent, hodnota dlhopisu je 85 eur a musíte ho preceniť,“ vysvetľuje Mário Blaščák zo spoločnosti WBPO.

Precenenie znamená porovnanie nákupnej ceny dlhopisu s aktuálnou cenou na trhu. Riziko z precenenia je podľa Blaščáka jedinou hrozbou, ktorá momentálne číha na sporiteľov. „Keby sa aj španielske či talianske dlhopisy prepadli, vážne straty to sporiteľom nespôsobí,“ dodáva Blaščák. Myslí si však, že vstupom Európskej centrálnej banky na trh sa situácia okolo dlhopisov Španielska a Talianska upokojí.

Istou investíciou je nateraz zlato, ktorého cena sa pre rastúci dopyt dvíha na nové a nové historické maximá. Zlato sa v pondelok dostalo cez hranicu 1 700 dolárov za trójsku uncu (v utorok prekročilo hranicu 1770 dolárov). Rizikovejšie investície ľudia, naopak, opúšťajú. Už v júni vybrali Slováci z otvorených podielových fondov vyše 60 miliónov eur, čo bolo najviac za posledné roky.

Čierne dni na burzách minulý týždeň spôsobili aj obrat v predpovediach cien pohonných látok. Ešte koncom júla sa ropa na londýnskej burze približovala k 120 dolárom za barel a očakávalo sa zdražovanie palív. V pondelok však už ropa stála len 105 dolárov, keďže v prípade krízy by bolo treba menej ropy, na čo ropa reaguje poklesom ceny. V susednom Česku, kde sa ceny palív menia podľa podobných ukazovateľov ako na Slovensku, už minulý týždeň palivá zlacneli z pôvodných rekordných maxím v prepočte asi o pol centu.

„Výhľad je priaznivý, v každom prípade ďalšie zlacnenie bohužiaľ v priebehu nasledujúcich dní nepríde. Ceny ropy síce klesajú, ale priemerné ceny na burze v Rotterdame sa znižujú podstatne pomalšie,“ hovorí analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Na Slovensku stojí už niekoľko týždňov benzín Natural 95 v priemere 1,465 eura a nafta 1,43 eura za liter. Dosahy lacnejšej ropy na palivá zmierňuje aj oslabovanie eura oproti doláru z posledných dní.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba