Na burzách je mizerná nálada, veštia možnú krízu

Akciové trhy sa obávajú, že svetová ekonomika dostane ďalší úder. Padajú akcie v USA, v Ázii i v Európe. Burzy zažívajú zložitý týždeň.

05.08.2011 11:12
Burza, akcie, Ázia Foto:
Ázijské trhy uzavreli týždeň s výraznými stratami.
debata (25)

Americké trhy registrujú výpredaj akcií už niekoľko dní. Vo štvrtok si pripísali výrazné straty a povzbudivé správy nemožno očakávať ani pred piatkovým obchodovaním. Hlavné indexy odpísali viac ako štyri percentá, index technologického trhu Nasdaq viac ako päť percent, a zaznamenal tak najhlbší prepad od januára 2009. Investori sa obávajú citeľného spomalenia americkej ekonomiky, čo podľa nich môže ešte viac skomplikovať už aj tak dosť zložitú situáciu zadlžených krajín eurozóny.

„Dlhové problémy v Európe, hlavne rast výnosov talianskych a španielskych štátnych dlhopisov, nútia investorov hromadiť hotovosť,“ povedal manažér investičnej spoločnosti Wedbush Morgan Stephen Massocca.

Analytici väčšinou radia neponáhľať sa s nákupom akcií. Na druhej strane ale podotýkajú, že aj keby americká ekonomika spadla späť do recesie, nemusí to znamenať, že sa bude opakovať rok 2008, keď prudko padali akcie na celom svete.

Od tohtoročného maxima, na ktorom boli trhy v máji, už stráca Dow Jonesov index viac ako 1000 bodov. Podobne index S & P 500 odpísal vyše desať percent a je vo fáze korekcie. Akcie pritom až na malé výnimky klesajú už viac ako týždeň.

„(Z ekonomiky) neprichádzajú žiadne dobré čísla. Trvá to už dlhší čas a toto je reakcia na všetko,“ poznamenal hlavný manažér spoločnosti BNY ConvergEx Group Joseph Cango. Pripomenul tak horší vývoj hrubého domáceho produktu USA, citeľný prepad aktivity v americkom priemysle aj v službách a slabú tvorbu pracovných miest.

Európske akcie v piatok len zmiernili tempo poklesu

Európske akcie pokračujú v poklese, ich straty sa ale počas piatkového dopoludnia postupne znižovali. Hlavný index je najnižšie od vlaňajšieho júna, pretože investori sa obávajú, že citeľné spomalenie tempa rastu globálnej ekonomiky zhorší aj výhľad hospodárenia mnohých firiem. Najviac teraz investorov zaujíma, či sa americká ekonomika vyhne návrate do recesie.

„Výhľad ekonomiky investorov znervózňuje na maximum. Nálada asi zostane veľmi krehká,“ poznamenal analytik maklérskej spoločnosti Hargreaves Lansdowne Keith Bowman. „Americká ekonomika spomaľuje a posúva sa do fázy, kde uvidíme vynútené výdavkové škrty. Investori sa snažia zistiť, kde môžu nájsť budúci rast,“ dodal.

Vyhliadky zhoršuje vysoké zadlženie vlád mnohých krajín, a to nielen v Európe. Veľkým rizikom je vývoj výnosov štátnych dlhopisov Talianska a Španielska, čo sú jedny z najväčších krajín eurozóny. Stále panujú obavy, že by sa mohla dlhová kríza preniesť aj na ne.

Klesajú akcie z mnohých sektorov, vrátane výroby automobilov. Ich odborový index odpisovali asi 4,6 percenta.

Ázia uzavrela týždeň výrazným poklesom

Japonské akcie uzavreli týždeň výrazným poklesom, ktorý nasledoval po silnom štvrtkovom výpredaji na burzách v Európe a v Spojených štátoch. Investorov znepokojuje spomalenie globálnej ekonomiky spolu s dlhovú krízou v eurozóne, čo ich núti predávať a hromadiť hotovosť. Na devízových trhoch oslaboval kurz japonského jenu, podľa obchodníkov je možné, že tamojšie úrady opäť intervenovali.

Poklesom sa nevyhli ani ďalšie akciové trhy v Ázii. Prudko dole sa vydali aj komodity na čele s ropou, zlato si naopak pozície drží.

„Japonské akcie sa oplatí držať, pokiaľ nebudú padať trhy v USA. Trh ale opatrne vyčkáva na správu o americkej nezamestnanosti a investori sa zbavujú rizikových aktív,“ poznamenal manažér investičnej spoločnosti Sparx Asset Management Fumihito Akijama. „Japonská vláda sa snažila podporiť akciový trh intervencií na devízovom trhu, jej snaha sa ale vytráca,“ povedal Akijama.

Švajčiarsky frank pokračuje v raste

Na devízových trhoch sa opäť znižoval kurz jenu, čo obchodníci dávajú do súvislosti s intervenciou. K tej siahli japonské úrady vo štvrtok, keď podľa tamojších médií predali rekordné štyri bilióny jenov. Obchodníci tvrdia, že intervencia sa v piatok možno opakovala, oficiálne miesta však špekulácie nepotvrdila.

V raste pokračuje aj švajčiarsky frank, po ktorom stále rastie dopyt napriek tomu, že švajčiarska centrálna banka znížila základný úrok na nulu, aby atraktivitu meny obmedzila. Po výpredaji na burzách si ale investori švajčiarsku menu obľúbili ešte viac a voľné peniaze presúvajú práve do nej. K euru bol frank na novom rekorde, k doláru sa k rekordu tesne priblížil.

Euru neskôr pomohol komentár šéfa švajčiarskej centrálnej banky, ktorý pre médiá povedal, že nehodlá akceptovať vyšší kurz franku a keby mena naďalej posilňovala, zasiahne.

Dolár k jenu odpísal 0,5 percenta na 78,49 JPY, vo štvrtok ale po správe o intervencii vystúpil až na 80,25 USD JPY. Euro k franku spevnilo o 0,4 percenta na 1,0812 CHF, počas dňa ale spadlo na historické minimum 1,0710 CHF. Z neho mu neskôr pomohol komentár šéfa švajčiarskej centrálnej banky, ktorý v jedných novinách povedal, že vyšší kurz franku už nehodlá akceptovať, a ak by mena ďalej spevňovala, zasiahne.

25 debata chyba