Licencia na rok navrhovaná Matovičom? Pre mobilných operátorov nezmysel

Mobilní operátori Orange Slovensko a T-Mobile (Slovak Telekom) považujú návrh nezávislého poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča, aby dostávali licencie na využívanie frekvencií len na jeden rok, za nezmysel.

02.08.2011 18:33
mobil, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Takéto riešenie by bolo predovšetkým v neprospech zákazníkov, nakoľko by mohlo spomaliť investície do nových sietí a služieb, uviedol hovorca spoločnosti Slovak Telekom Andrej Gargulák. Hovorca Orange Slovensko Richard Fides podotkol, že nepoznajú jedinú krajinu na svete, kde by sa licencie poskytovali operátorom na jeden rok.

Obidvaja operátori zároveň nesúhlasia s tým, aby sa výška poplatku za predĺženie licencií vypočítavala na základe obratu spoločnosti. „Nevidíme dôvod, prečo by to tak malo byť. Nikde v okolitých krajinách to tak nie je. Naopak, my sa môžeme pýtať, prečo by nemohlo byť predĺženie licencie bezplatné, ako napríklad v Poľsku, Česku, Dánsku, Belgicku či Španielsku,“ uviedol Fides.

Podľa Garguláka by takýto postup pri výpočte nebol spravodlivý, keďže licencia sa vždy vzťahuje na budúce obdobie, nie na minulosť. Dôležité podľa neho je, aby Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) o sume rozhodol v kontexte všetkých doterajších úhrad za využívanie frekvencií ako aj situácie na trhu a postavenia konkurencie. „Napríklad najmladší mobilný operátor na trhu dostal väčší rozsah frekvencií na 20 rokov za 5 miliónov eur,“ upozorňuje Gargulák.

Orange Slovensko ako aj Slovak Telekom potvrdili, že nepoznajú výšku poplatku za predĺženie licencií. „Aj napriek tomu, že platnosť licencie nám končí koncom augusta, doposiaľ sme nedostali rozhodnutie TÚ SR v tejto veci a nevieme, za akých podmienok budeme poskytovať našim zákazníkom služby od 1. septembra,“ dodal Fides.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Igor Matovič v utorok vyhlásil, že dvom mobilným operátorom, ktorí žiadajú o predĺženie licencií na desať rokov, bude táto licencia predĺžená za bagateľ. „Dvom operátorom sa predĺži v najbližších dňoch licencia. Politici sú o tom ticho, lebo všetci ich poznajú, sú dobrí kamaráti a poza zraky verejnosti potichu sa predĺžia licencie za bagateľ,“ vyhlásil. Podľa Matoviča sa uvažuje, že by operátori dostali licencie za 15 až 30 mil. eur pre jedného, pričom majú obrat 1,5 miliardy ročne. „Sú to dve tisíciny obratu. Nie je zodpovedné, keď politici hovoria o zadlžovaní budúcich generácií, aby sme frekvenčné pásma dali operátorom za facku,“ vyhlásil poslanec.

Poslanec z Obyčajných ľudí je sklamaný aj zo strany Smer-SD, ktorej nominant je šéfom Telekomunikačného úradu. „Ten schvaľuje výšku poplatku. Očakával som, že Fico využije svoj vplyv a príležitosť, ktorú má. Neurobil tak ani on, ani žiadna politická strana, okrem OKS, ktorá si vydupala aspoň nejaký poplatok,“ uviedol. Podľa Matoviča aj tento rok zadlžíme naše deti o 3,5 miliardy eur. „Nie je zodpovedné, aby sme zisk prelievali do vreciek súkromných firiem, ktoré sú v zahraničných rukách. Vyzývam predsedu úradu, aby nepridelil licenciu na desať rokov, ale na prechodné obdobie – na jeden rok, za primeranú cenu,“ vyhlásil s tým, že tak by sa vytvoril priestor na dohodu o cene, ktorá bude dostatočná.

Podľa neho ani jednej strane nezáleží, aby za licenciu operátori zaplatili. „Nie je fér dohodiť kšeft za 20 miliárd eur a dať to za dve tisíciny ich obratu,“ dodal. Matovič však upozornil, že otvoriť tému mu prisľúbila premiérka Iveta Radičová. Podľa neho po jej zainteresovaní sa suma za pridelenie licencií zvýšila z pôvodne zamýšľaných 10 miliónov eur na 30 miliónov, čo je ale stále málo.

3 debata chyba