Apple má v súčasnosti viac peňazí ako americká vláda

Výrobca počítačov a elektroniky Apple má v súčasnosti na svojich účtoch viac peňazí ako americká vláda. Upozornili na to novinári kanadského denníka National Post s odvolaním sa na aktuálne údaje amerického ministerstva financií a výsledky Applu za posledný štvrťrok. Americkej vláde zostávajú prostriedky už len na niekoľko dní, pokiaľ jej Kongres nenavýši strop pre štátny dlh.

29.07.2011 08:25
Apple iPad 2, tablet Foto:
Tablet iPad 2 spoločnosti Apple
debata (2)

„Aj keď je vysoko nepravdepodobné, že by prezident Barack Obama očakával od zakladateľa a šéfa Applu pôžičku, stalo sa vo štvrtok faktom, že najväčšia svetová technologická spoločnosť má viac hotovosti, ako ešte môže najmocnejšia demokracia na svete minúť,“ poznamenal denník.

Americké ministerstvo financií vo štvrtok oznámilo, že štátna pokladnica ešte disponuje 73,768 miliardami dolárov. Ak jej zákonodarcovia neposkytnú ďalšie peniaze, nebudú môcť USA po 2. auguste platiť všetky svoje záväzky. Apple, ktorý okrem iného vyrába populárne telefóny iPhone a tablety iPad, vo výsledkoch za posledný štvrťrok uviedol, že má na účtoch 75,876 miliardy dolárov.

National Post podotkol, že obidve čísla, samozrejme, nie sú priamo porovnateľné. Kým jedno predstavuje informácie o finančnom priestore, ktorý ešte má americká vláda, druhé predstavuje hromadu peňazí, ktoré firma z kalifornského Cupertino má vo svojej bilancii. Porovnanie ale svedčí o tom, akou silnou sa firma Apple stala od uvedenia iPhonu v roku 2007. Na začiatku tohto týždňa jej akcie po prvýkrát v histórii prekročili cenu 400 dolárov za kus.

Americkí politici medzitým pokračovali v zatiaľ bezvýsledných rokovaniach o navýšení stropu pre štátny dlh. Nedokážu nájsť spoločnú reč o dlhu krajiny a spôsobe, ako usporiť.

2 debata chyba