Hlasovanie o americkom dlhu odložili, republikáni nenašli podporu

Republikáni odložili v Snemovni reprezentantov hlasovanie o svojom návrhu na zvýšenie stropu pre štátny dlh Spojených štátov zo súčasných 14,29 bilióna dolárov. Zrejme preň zatiaľ nezohnali dosť hlasov.

29.07.2011 05:18
Vlajka USA
Ilustračné foto
debata

S plánom nesúhlasí konzervatívne krídlo strany. Návrh navyše nemá veľkú nádej v Senáte, ktorý na rozdiel od snemovne ovládajú demokrati. Riešenie dlhotrvajúcej politickej krízy tak stále nie je na obzore. Bez neho však americká vláda po 2. auguste nebude mať dosť peňazí na svoju prevádzku.

Snemovňa mala vo štvrtok okolo 18:00 miestneho času (polnoc SELČ) hlasovať o pláne republikánskeho šéfa Snemovne reprezentantov Johna Boehnera. Tesne pred hlasovaním demokrati informovali o jeho odložení. Šéfovi snemovne sa napriek zvýšenému úsiliu pravdepodobne nepodarilo presvedčiť  konzervatívnych kolegov, že podpora jeho plánu má zmysel. Konzervatívci odmietajú ďalšie zadlžovanie, okrem iného tiež požadujú prijatie ústavného dodatku o vyrovnanom rozpočte.

Boehner chce strop pre štátny dlh schvaľovaný Kongresom zvýšiť v dvoch krokoch. Celkovo by sa pri nich dosiahla úspora približne tri bilióny dolárov počas desiatich rokov. Prvé navýšenie stropu by malo platnosť zhruba na šesť mesiacov a predstavovalo by úsporu jeden bilión dolárov počas desiatich rokov. Potom by sa rokovalo o podobe zvyšných rozpočtových škrtov.

Šéf Bieleho domu Barack Obama a ďalší demokrati takýto plán odmietajú. Chcú dlhodobejšie riešenia. Obávajú sa totiž, že na prelome roka by sa dráma okolo dlhového stropu opakovala.Šéf demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid preto uviedol, že republikánsky návrh bude mŕtvy, hneď ako dorazí do hornej komory Kongresu.

Reid v uplynulých dňoch predstavil vlastný plán na zvýšenie stropu pre štátny dlh, ktorý podporuje Obama. Priniesol by úspory okolo 2,4 bilióna dolárov počas desiatich rokov. Zároveň by vláde poskytol peniaze do konca roka 2012. O ďalšom zvýšenídlhového stropu by sa tak hlasovalo až po prezidentských voľbách v novembri budúceho roka. Republikánom však prekáža, že takéto riešenie by Obamovi dalo až do volieb voľnú ruku vo vládnych výdavkoch.

Americkí politici sa teda ani po niekoľkých týždňoch intenzívnych rokovaní stále nepriblížili k riešeniu situácie. Je možné, že sa cez víkend budú snažiť na poslednú chvíľu nájsť kompromis.

V amerických médiách sa stále viac diskutuje o vplyve poklesu hodnotenia schopnosti krajiny splácať záväzky, ktorým USA pohrozili ratingové agentúry, ak politici nedospejú k spoľahlivému riešeniu krízy. Najtemnejšie predpovede hovoria, že by potom americkému hospodárstvu hrozila dlhá stagnácia. Zároveň by sa krajine mohli výrazne predražiť ďalšie pôžičky.

Američania sú s tým, čo predvádzajú politici, nespokojní. Len štyria z desiatich podporujú spôsob, akým sa v kríze správa Obama. Boehner má ešte nižšiu podporu. Jeho kroky schvaľuje 31 percent obyvateľov Spojených štátov. Vyplýva to z prieskumu denníka USA Today a Gallupovho ústavu.

debata chyba