Kedy hrozí USA krach? Analytici im dávajú dva týždne

Dôjdu americkej vláde peniaze 2. augusta, ako stále hrozia prezident Barack Obama aj minister financií Timothy Geithner? Analytici hovoria nie.

28.07.2011 13:34
Doláre Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

„Platobná neschopnosť hrozí najskôr 15. augusta,“ myslí si Ward McCarthy z Jefferies & Co. Podľa neho a ďalších analytikov má ministerstvo financií dosť peňazí na splatenie všetkých augustových záväzkov vrátane sociálnych dávok a úrokov za dlhy.

Samo ministerstvo posúvalo termín nárazu na strop zadlžovania trikrát. Teraz tvrdí, že všetky možnosti požičiavania peňazí vyčerpá 2. augusta. „Nepomáha, že posúvali dátumy. Zákonodarcovia majú potom dojem, že aj keď zmeškajú posledný termín, je to ešte v poriadku,“ podotkol Tom Simons z Jefferies & Co.

Ekonómovia sa zhodujú, že Obama takto tlačí na republikánov, aby súhlasili so zvýšením súčasného 14,3-biliónového stropu pre zadlžovanie štátu. Otázna je však reakcia trhov, ak sa nepodarí dohodnúť do 2. augusta. Analytici očakávajú, že ani po zmeškaní tohto termínu agentúry neznížia rating USA, ak bude vláda naďalej platiť účty.

Na stole sú stále dva konkurenčné návrhy na šetrenie a zvýšenie stropu zadlženia. Republikáni odmietajú požiadavku demokratov, aby spolu so škrtmi zlepšili hospodárenie štátu aj vyššie dane. A republikánsky návrh nenarazil len u demokratov, ale aj vo vlastnom konzervatívnom krídle Tea Party, ktoré požaduje väčšie škrty v sociálnych programoch.

Republikánsky šéf Snemovne reprezentantov John Boehner začal prepracúvať svoj návrh po tom, čo rozpočtový výbor Kongresu uviedol, že namiesto uvádzaných škrtov vo výške 1,2 bilióna dolárov za 10 rokov v skutočnosti znižuje výdavky len o 850 miliárd. Podobne výbor uviedol do reality aj návrh demokratického šéfa Senátu Harryho Reida, keď znížil jeho 2,7-biliónové škrty o pol bilióna. Navyše návrh vychádza z ušetrenia nákladov po stiahnutí USA z vojen v Iraku a Afganistane.

Biely dom už preto začal pracovať na pláne B, keďže finančné trhy sú s blížiacou sa ,,dvanástou hodinou" čoraz nervóznejšie. Klesajú akcie na celom svete, najvýraznejšie v Európe, a investori sa orientujú na bezpečné zlato a švajčiarsky frank, ktoré sa oproti doláru posilňujú. Panika však trhu nehrozí, pretože všetci veria v dohodu.

4 debata chyba