Poistenie dlhopisov proti bankrotu USA je rekordne drahé

Náklady na poistenie amerických štátnych dlhopisov proti riziku ich nesplatenia stúpli na nový rekord. Ročné úverové swapy (CDS), ktoré sa na to využívajú, sú dokonca drahšie ako päťročné. Trh tak berie do úvahy aj možnosť, že by Spojené štáty mohli svoje záväzky uhradiť s oneskorením.

28.07.2011 12:10
Euro, dolár, jen, libra, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Trh pre nákup a predaj poistenia úverovej spoľahlivosti Spojených štátov nie je príliš veľký. Je vyčíslený v eurách a dominujú mu európske a britské banky v Londýne. Obchodovanie s CDS ale podľa ekonomického denníka Financial Times (FT) výrazne stúpa, čo je reakcia na zložité rokovania v Spojených štátoch týkajúce sa zvýšenia stropu pre dlh.

„Trh amerických úverových swapov je oveľa menej likvidný, než v prípade iných trhov štátnych cenných papierov a ich derivátov,“ upozorňuje analytik finančného ústavu Credit Suisse Ira Jersey. „Až donedávna si totiž nikto nemyslel, že riziko platobnej neschopnosti Spojených štátov je také vysoké,“ dodal.

Ak si niekto kúpi CDS a splnia sa jeho očakávania, teda že daný štát nezaplatí splatné záväzky z dlhopisov, potom mu predajca CDS musí vyplatiť kompenzáciu. V prípade ročných CDS je teraz cena 90 bázických bodov, čo znamená, že poistenie investície vo výške desať miliónov dolárov stojí 90 000 dolárov roč­ne.

Najaktívnejšie sa zvyčajne obchoduje s päťročnými swapmi, ktoré bývajú drahšie. To je dané tým, že odhadnúť, ako budú za päť rokov vyzerať financie daného štátu, je zložitejšie, než keď sa odhaduje len rok dopredu. Aj riziko je v prípade dlhších splatností vyššie, teda aj cena poistenia.

V prípade Spojených štátov ale teraz nastala situácia, ku ktorej dochádza len zriedkavo. Päťročné swapy sa totiž predávajú len asi za 65 bodov, takže na poistenie rovnakej desaťmiliónovej investície do štátnych dlhopisov stačí len 65 000 dolárov ročne. Ročné swapy drahšie ako päťročné – to sa stalo v prípade Spojených štátov vôbec prvýkrát.

Americkí politici sa nemôžu dohodnúť na úsporách v štátnom rozpočte, ktoré by im umožnili zvýšiť limit pre dlh. Ten je 14,3 bilióna dolárov a vyčerpaný bol už v máji. Posledný termín, do ktorého je potrebné limit zvýšiť, bol stanovený na 2. augusta. Ak nebude dovtedy zvýšený, Spojené štáty zrejme budú musieť začať obmedzovať niektoré platby.

Pri splácaní štátnych dlhopisov sa zvyčajne čaká tri dni, či dlžník svoje záväzky vyrovná. Ak nie, ratingové agentúry označia Spojené štáty za platobne neschopnú krajinu. V tej chvíli sa stávajú splatné aj úverové swapy CDS.

debata chyba