Palivá dražejú, riešenie pri Grécku ceny ustáli

Ceny palív pre autá na slovenských pumpách budú od soboty postupne stúpať. Benzín Natural 95 sa začal predávať drahšie o dva centy na liter, centa motorovej nafty stúpla o 1,5 centa. V piatok o tom informoval portál www.pravda.sk/tankujem.

24.07.2011 15:00
Ropa, ťažba, nafta, benzín, ropný vrt Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Nárast cien súvisí aj s doterajšou záchranou Grécka. Keď začiatkom júla Gréci dostali finančnú injekciu, ropa zdražela, keďže sa odvrátila hrozba prehĺbenia krízy a s ňou spojeného nižšieho záujmu o ropu.

Pred štvrtkovým summitom o osude Grécka bolo v hre stále aj riešenie, že by južania nekontrolovateľne padli a trhy by spanikárili. Ropa by potom mohla ísť prudko dole. Keďže sa to nestalo, ceny ropy by z dôvodu dlhovej krízy nemali príliš kolísať. Cena ropy Brent na londýnskej burze sa počas posledných dvoch týždňov udržiava nad 115 americkými dolármi za barel (159 litrov), kým na konci júna sa pohybovala ešte okolo úrovne 105 dolárov.

Viacerí obchodníci s komoditami však upozorňujú aj na ďalšie faktory, na ktoré ropa bude reagovať.

„Zvyšuje sa celosvetový dopyt po energiách, a tak predpokladám, že v krátkodobom horizonte budú stúpať aj ceny ropy,“ predpokladá Boris Tomčiak z Colossea.

Na pokles ceny nebude pôsobiť ani medzinárodná energetická agentúra, ktorá spôsobila rapídne zlacnenie na začiatku leta, keď sa rozhodla predať časť svojich zásob čierneho zlata. Ďalší analytik však stále stojí za svojím odhadom, že po krátkodobom stúpnutí ceny hodnota ropy Brent bude klesať.

„Na konci leta by sa barel (159 litrov) ropy Brent mohol predávať za 90 amerických dolárov,“ stále si myslí hlavný analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Riešenie okolo gréckej krízy ovplyvní aj ceny zlata. Ján Beňák z Trim Broker si myslí, že v krátkodobom horizonte hodnota zlata poklesne, aby následne stúpla. „Investori totiž budú chcieť peniaze vložiť tam, kde síce budú mať nižšie výnosy, ale hodnota vkladu bude relatívne stabilná,“ očakáva Beňák.

Na akciových trhoch by podľa slov analytikov aj v súvislosti s gréckou krízou do konca roka nemali nastať veľké poklesy. Americký akciový index S&P 500 síce počas prvého polroka dvakrát prudko poklesol. Prvé zníženie hodnoty spôsobila vlna cunami v japonskej Fukušime, ktorá zničila tamojšiu atómovú elektráreň a vznikol tak masívny únik rádioaktivity do životného prostredia. Druhé zmenšovanie hodnoty indexu spôsobila hrozba kolapsu gréckej ekonomiky. Nasledovať by však malo zlepšovanie situácie. „Podľa nášho názoru by sme sa v najbližších mesiacoch mali dočkať postupného rastu cien akcií,“ uzatvára Tomčiak.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba