Fio bankaFio banka

Cena cukru sa za rok zdvojnásobila

Ceny cukru sú v čase zaváraninovej sezóny takmer dvojnásobne vyššie ako pred rokom. Vlani bolo možné v akcii kúpiť kilogram kryštálového cukru už za 58 centov. Teraz sú bežné ceny takmer vo všetkých obchodoch okolo 1,09 eura.

10.07.2011 20:30 , aktualizované: 11.07.2011 12:00
cukor, lyžica, kryštáľový Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Obrovský medziročný rozdiel zmierňujú aspoň aktuálne akcie, keď cukor dočasne zlacnel na 88 centov za kilo. Cukor, ktorý je rekordne drahý v celej Európe, sa stal vnadidlom pre zákazníkov. Teraz akciu na cukor urobil jeden z najväčších reťazcov, pred ním ju mali dva iné.

„Silný obchodník si môže dovoliť väčšiu hru s cenami cukru. To, čo stratí na cukre, sa mu vráti na ďalších druhoch tovaru, ktoré sú drahšie a ľudia si ich pri nákupe cukru kúpia,“ vysvetlil kalkuláciu reťazcov Ľubomír Drahovský z agentúry Terno.

Vývoj cien cukru pripomína hojdačku. Ešte na prelome zimy a jari sa dal kúpiť cukor v akcii za 69, ale aj 65 centov. Potom prišiel zlom a ceny vyleteli na takmer dvojnásobok. Cena kryštálového cukru sa už tri mesiace drží na úrovni 1,09 eura a cena krupice je ešte o desať centov vyššia.

„Za vysokými cenami cukru je jeho nedostatok – v celej Európe na začiatku jari chýbalo vyše milióna ton cukru,“ vysvetlil pozadie rastu cien generálny riaditeľ Považského cukru Ivan Kardoš.

Slovensko, ktoré vždy bolo sebestačné v cukre, sa po cukrovej reforme v roku 2006 ocitlo vo zvláštnej situácii. Majitelia spoločnosti Eastern Sugar využili ponuku vysokých náhrad a zatvorili cukrovar v Dunajskej Strede. Z troch cukrovarov zostali na Slovensku dva – jeden v Trenčianskej Teplej, ktorý vlastní nemecký Nord Zucker, a druhý v Seredi patrí do rakúskej skupiny Agrana.

„Po reforme trhu s cukrom sa znížila kvóta výroby cukru Slovensku o 50 percent na 112-tisíc ton. Všetko, čo sa vyrobí nad túto hranicu, musia cukrovary predať mimo Slovenska aj Európskej únie – vývoz smeruje do tretích krajín,“ povedal šéf Slovenského cukrovarníckeho spolku a prokurista Slovenských cukrovarov v Seredi Dušan Janíček.

Kvótovaná výroba však nestačí pokryť celkovú spotrebu cukru na Slovensku. Tá sa pri priemernej ročnej spotrebe 30 až 33 kilogramov cukru na jedného obyvateľa pohybuje okolo 150-tisíc až 155-tisíc ton. Toľko cukru sa síce v dobrom repárskom roku na Slovensku každý rok vyrobí, ibaže slovenský cukor sa vyvezie na tretie trhy a na Slovensko sa dováža cukor odkiaľsi zo sveta. Je to ako v Kocúrkove. Alebo nie?

„Na poslednom stretnutí európskych cukrovarníkov s Generálnym riaditeľstvom Európskej komisie pre poľnohospodárstvo nás jej predstavitelia presviedčali, že reforma je úspešná, cukrovary sú konkurencieschopnejšie. Akurát v niektorých krajinách chýba cukor,“ ironicky podotkol Janíček.

Brusel na nedostatok cukru v únii reagoval tým, že umožnil zvýšiť dovozy cukru do Európskej únie. A špeciálne cukrovarom na Slovensku reklasifikoval cukor vyrobený nad kvótu 112-tisíc ton do kategórie tzv. kvótovaného cukru. Tieto opatrenia by mali priniesť isté zníženie cien cukru.

Cukrovarník Ivan Kardoš odhaduje, že s výnimkou akcií to do začiatku novej cukrovarníckej kampane prinesie len mierny pokles cien cukru. Jeho kolega Dušan Janíček pripustil pokles cien pod jedno euro. Z hľadiska dlhodobého vývoja cien však bude dôležité, či únia po skončení výroby cukru reklasifikuje všetku výrobu slovenského cukru nad kvótovanú hranicu do kvóty. Keby tak urobila, nemuselo by Slovensko nakupovať cukor na svetových trhoch, kam ho predtým vyvezie.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 9 debata chyba Newsletter