Teplé počasie pritiahlo k vode viac ľudí

Júnové príjemné teplé počasie odštartovalo tohtoročnú kúpaciu sezónu úspešnejšie ako vlani. Záujem ľudí o návštevu vodných areálov či parkov stúpol niekde aj o pätinu. Majitelia kúpalísk odhadujú, že tohtoročná sezóna by mohla byť lepšia ako vlaňajšia, aj keď začiatok prázdnin už sprevádzalo nepriaznivé počasie.

10.07.2011 07:50
Leto, kúpalisko Foto:
Kúpaliská sa zaplnili už koncom júna. Ani premenlivé počasie na začiatku prázdnin by nemalo zabrániť lepšej sezóne, ako bola vlani.
debata

„Tento rok sme zaznamenali vyšší záujem o ubytovanie približne o 20 percent. V priemere sa ľudia ubytovávajú na päť dní,“ povedala Miroslava Česáková Garajová z Thermal Park Bešeňová.

Na približne 80 percent sú v súčasnosti obsadené aj chatky či bungalovy na Senecký jazerách. „Vlani sa obsadenosť pohybovala na úrovni približne 60 percent,“ porovnal Róbert Podolský zo Správy cestovného ruchu Senec. Očakáva preto, že sezóna bude v tomto roku lepšia ako minulý rok. Počas minuloročnej sezóny vyberali v areáli vstupné len 32 zo 62 letných dní. „Keď je zlé počasie, nemáme zatvorené, ale nevyberáme od ľudí vstupné,“ vysvetlil Podolský.

Lepší štart sezóny ako vlani hlásia aj z vodného parku Tatralandia či zo Zemplínskej šíravy. Úspešnosť sezóny prevádzkovateľov slovenských kúpalísk a vodných plôch závisí najmä od priazne počasia. „A v súčasnosti aj od udalostí v tradičných dovolenkových destináciách, ako sú Egypt či Tunisko, do ktorých môžu mať ľudia obavu cestovať,“ myslí si Michal Beňo z vodného parku Tatralandia Holiday Resort.

Odborníci pritom odhadujú, že tohtoročné leto bude síce teplé, ale treba počítať aj s dažďom. „Júl aj august budú teplejšie ako dlhodobý priemer asi o jeden stupeň. Počasie však bude určite premenlivejšie, ako by si dovolenkári želali,“ odhadol klimatológ Milan Lapin. Premenlivé počasie s častými prehánkami je však podľa jeho slov v strednej Európe počas leta normálne.

Ceny vstupného zostali vo vodných areáloch prevažne na rovnakej úrovni ako vlani. Dovolenkárov sa snažia prilákať lepšími službami. Ponúkajú napríklad viac atrakcií pre deti spolu s opatrovaním či nočné kúpanie, premietanie filmov alebo živý koncert orchestra.

Niektoré strediská mali už vlaňajšiu sezónu lepšiu ako v roku 2009 aj o desať percent. „Sezóna v roku 2010 znamenala stabilizáciu a mierny nárast oproti roku 2009,“ dodal Beňo. Ľudia však míňali menej peňazí na jedlo. „Dĺžka pobytu bola približne rovnaká ako v predchádzajúcom roku, ale ľudia menej konzumovali v areáli,“ potvrdila Česáková Garajová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba