Vinár Pomfy: Veľkú časť ceny vína si berie obchodník

Jeho vína s etiketou MAVÍN ako prvé zo Slovenska bodovali na prestížnom londýnskom konkurze Decanter World Wine Awards. Na svojom konte má aj medaily z Paríža i Bruselu. Martin Pomfy patrí k najznámejším slovenským vinárom - debatovali ste s ním online. "Keď chceme, aby slovenskí vinohradníci prežili, musíme im platiť za hrozno viac - vyrábame potom drahšie vína, ktoré nie sú podporované dotáciami, aké majú vinári v Európe," hovorí. Pripomína tiež, že najväčšiu časť ceny vína tvorí marža obchodníka.

04.07.2011 06:47
Vinár Martin Pomfy Foto:
Vinár Martin Pomfy.
debata

Tento rok z hľadiska kvality vyzerá podľa vinára veľmi dobre.„Vinič má krásne vyvinuté strapce a keď bude teplo a nebude pršať a neprídu krúpy, vyzerá, že oberačka bude skôr a hrozno môže dosahovať veľmi slušnú kvalitu,“ povedal o ročníku 2011.

Z posledných piatich rokov považuje za najvydarenejšie ročníky 2006 a 2009.

Vinárstvo Martin Pomfy – Mavín bolo založené v roku 2001. V začiatkoch sa vinárstvo zaoberalo výrobou sudových vín. Počnúc ročníkom 2006 sa začalo plniť víno do fliaš pod značkou Mavín. Vinárstvo má ambície vyrábať vína v čo najvyššej akosti. Mavín je veľmi mladá firma, no jej úspechy za posledné roky ju katapultovali medzi veľmi žiadaných producentov vína.

Výsledky ich práce najlepšie dokumentujú mnohé ocenenia produkovaných vín v domácich a čo býva u slovenských producentov dosť ojedinelé, aj zahraničných hodnoteniach. Za všetko stačí spomenúť najvyšší počet vín v Národnom salóne vín SR 2010 a ocenenia Decanteru za kolekciu vín z ročníka 2009.

Vinárov aktuálne trápi návrh zákona z dielne ministerstva financií o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Tvrdia – ak prejde návrh ministerstva financií, Slovensko príde podľa nich o posledné vinohrady a kvalitné víno. Daň zaťaží liter vína sumou 33,75 centa, čo po zarátaní DPH zvýši cenu vína o 40,5 centa. V skutočnosti však bude víno podľa vinárov ešte drahšie. V januári roku 2012 môže na pulte stáť o sedemdesiat centov až euro viac ako teraz. Výber dane si totiž prinesie zložitú administráciu a rôzne doplnkové náklady.

„Vyššia spotrebná daň sa dotkne najmä lacnejších vín a menších vinárov a vinohradníkov, ktorí sú finančne nestabilní. Hlavne to bude mať dopad na vinohradníctvo. Prestane sa pestovať hrozno väčšej produkcie, ktoré sa doteraz používalo na nižšiu kvalitu vín. Vinári budú mať problémy s umiestňovaním vín nižšej kvality na trh, nakoľko napríklad víno v sudovom stave sa predáva predajcovi vína okolo 70 centov plus daň a spotrebná daň túto cenu navýši o 40 centov. Moje vína príliš na cene nenarastú, odhadujem to na 30 centov pre predajcu. Modlime sa, aby predajcovia nezneužili túto situáciu a neprimerane nezvýšili ceny,“ uviedol Pomfy.

debata chyba