Slovensko je v regióne drahou krajinou

Okrem rastúcich poplatkov za hypotéky musia ľudia nechávať čoraz väčšiu časť príjmu aj za energie, potraviny či dopravu do práce.

01.07.2011 06:45
Graf, ekonomika, rast Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

V porovnaní s okolitými krajinami už vlani Slováci museli platiť viac ako napríklad Maďari či Poliaci. Porovnateľná cenová úroveň bola len v susednom Česku. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Kým na Slovensku dosahujú ceny z priemeru európskej dvadsaťsedmičky 71 percent, Maďari míňajú 65 percent, Poliaci ešte o dve percentá menej. Napríklad ak človek na Slovensku zaplatí za nákup 100 eur, v neďalekom Poľsku nechá za rovnaké tovary či služby o 12 eur menej. V Maďarsku zaplatí menej o deväť eur, v Česku si, naopak, priplatí, takmer 1,50 eura.

Česká republika však bola v minulosti od Slovenska výraznejšie drahšia. „Väčšinou boli ceny v Česku vyššie o päť až desať percent. Pri výkyvoch kurzu sa však stalo aj to, že Česko bolo drahšie o viac ako štvrtinu. Rovnako však boli v niektorých rokoch cenové hladiny vyrovnané,“ potvrdil Eduard Hagara, analytik ING Bank.

Prehlbovanie, či v prípade Česka zotieranie cenových rozdielov by sa však malo podľa odborníkov časom opäť zvrátiť. „Slovensko sa stalo relatívne drahou krajinou v regióne len počas krízy, za čím stojí najmä oslabenie mien susedných krajín. Je predpoklad, že by kurzy forintu a zlotého mohli dohnať svoje straty v priebehu roka či dvoch,“ vysvetlil Hagara. V rovnakom čase by sa podľa neho mali vyrovnať aj cenové rozdiely medzi jednotlivými krajinami a napríklad život v Česku by bol opäť aj o desatinu drahší ako na Slovensku.

V tomto roku by však mali ceny rásť vo všetkých krajinách aj naďalej, len rozdielnym tempom. Na Slovensku by malo byť zdražovanie po Maďarsku druhé najrýchlejšie. Náklady na život by mali v porovnaní s vlaňajškom vzrásť o 4,1 percenta. Za potraviny, ktoré sú podobne drahé ako na Slovensku len v Maďarsku, by si ľudia mali priplatiť podľa predpokladov rezortu financií 6,3 percenta.

Regionálne „prvenstvo“ majú Slováci v cenách oblečenia, ktoré je dokonca drahšie ako priemer celej EÚ. Na popredných priečkach sa v štatistikách umiestňujú aj pri elektronike. Naopak, najnižšia cenová hladina spomedzi krajín V4 je na Slovensku pri dopravných prostriedkoch.

21 debata chyba