Razantné zdraženie vlakov nezastavia

Proti skokovému zdraženiu vlakov sa premiérka ani minister dopravy Ján Figeľ (KDH) nepostavia. V priemere desaťpercentné zvyšovanie cien lístkov vo vlakoch majú pocítiť pasažieri od konca leta tohto roka.

28.06.2011 19:55
Štrajk strojvodcov, železnice, vlaky Foto:
Ilustračné foto
debata

V niektorých prípadoch je však zvýšenie výraznejšie. Rodine, kde dochádzajú vlakom do školy či práce dvaja členovia, to môže zasiahnuť rozpočet mesačne sumou o 16 eur vyššou ako doteraz. Je to najvyššie zvyšovanie cien v jednej položke, ktoré za posledné roky zasiahlo domácnosti.

Počas víkendu ďalšie uťahovanie opaskov odmietla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Pri otázke, ako je možné, že cestovné vo vlakoch od leta hore pôjde, však hovorca premiérky Rado Baťo odporučil Pravdu na zodpovedný rezort dopravy. Ministerstvo dopravy zvyšovanie cien odobrilo. Zároveň sľubuje, že zdražovanie vo vlakoch by sa už najbližšie roky opakovať nemalo.

„Chceme udržať túto cenu cestovného niekoľko rokov. Cieľom súčasnej zmeny bolo spraviť systém spravodlivejším, účtuje sa cena za kilometer, nie na úseky,“ povedal Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy. Zvyšovanie cestovného o päť percent v priebehu troch rokov odobrila vláda v ozdravnom pláne železníc. Spolu by tak lístky postupne zdraželi o 15 percent.

Železničiari pôvodne požadovali v tomto roku ešte vyšší nárast cien lístkov vo vlakoch, no minister dopravy ho nakoniec zatrhol a zostalo na úrovni desiatich percent v priemere. V niektorých prípadoch na kratšie trasy však vzrastie cena lístka aj o viac ako 50 percent, inde dokonca až o vyše 80 percent. Niekoľkých lístkov sa zvýšenie dotkne len jemne či vôbec alebo mierne zlacnejú. Rast cien je zatiaľ len návrhom, ktorý ešte musí schváliť Úrad pre reguláciu železničnej dopravy.

Na to, že v ozdravnom pláne železníc bolo vládou schválené päťpercentné navýšenie cien v jednom roku, upozornil aj Ondrej Matej, bývalý generálny riaditeľ osobného železničného dopravcu a poradca premiérky pre dopravu. ,,Akékoľvek skokové zvýšenie cien sa môže vypomstiť. Môže sa stať, že tržby sa nezvýšia, ale klesne počet cestujúcich," uviedol Matej.

Cestovné v železničnej doprave nerástlo sedem rokov. Železničiari tak zdražovanie odôvodňujú nárastom cien elektrickej energie o vyše 31 percent, nafty o viac ako 77 percent či infláciou. Dlh železníc za posledné roky narástol na 150 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba