Radičovej stop rastu daní má výnimky

Žiadne uťahovanie opaskov a nezvyšovanie daní, ktoré ohlásila počas víkendu premiérka Iveta Radičová, má výnimky pri daniach z nerestí.

27.06.2011 20:00 , aktualizované: 28.06.2011 06:00
Radičová, Mikloš Foto:
Návrhy ministra financií Ivana Mikloša na zvýšenie daní na pivo a víno nepovažuje premiérka Iveta Radičová za opatrenia, pre ktoré si ľudia budú musieť utiahnuť opasky.
debata (20)

Návrh ministerstva financií, podľa ktorého by sa od ďalšieho roka mali zvýšiť spotrebné dane na pivo a víno, podľa premiérky totiž nemožno považovať za opatrenia, pre ktoré sa ľudia budú musieť uskromniť.

Radičová tiež hovorí o konci uťahovania opaskov v čase, keď sa pripravuje razantné zdraženie vlakov pre ľudí, čo ich pravidelne využívajú.

„Návrhy na zvyšovanie napríklad spotrebných daní z alkoholu či zavedenie bankovej dane je len ťažko možné vzhľadom na ich charakter a predmet zdanenia označiť za uťahovanie opaskov,“ povedal v pondelok Rado Baťo, hovorca premiérky. Uprednostňované však podľa neho sú opatrenia na strane výdavkov verejnej správy.

„O rozpočte na budúci rok sa bude rozhodovať na jeseň a je ešte dostatok času na hľadanie dohody a riešení, ktoré budú z pohľadu slovenských občanov najlepšie,“ doplnil Baťo.

Okrem toho sa vo východiskách rozpočtu ako o jednej z možností uvažuje aj o zvyšovaní dane z nehnuteľností o polovicu. Celkovo by sa cez rôzne opatrenia malo vyzbierať na zníženie deficitu z tohtoročných plánovaných 4,9 percenta výkonu ekonomiky na 3,8 percenta HDP minimálne 203 miliónov eur.

Peniaze, ktoré Radičovej kabinet vyzbiera navyše napríklad aj cez vyššie dane, by mali ísť na priority vlády, ako je rýchlejšia výstavba diaľnic či zdravotníctvo. Na samotnom pive a víne by sa malo vyzbierať navyše 28 miliónov eur a fľaša pollitrového vína by tak zdražela o 5 centov, za liter vína by si ľudia mali v priemere priplatiť zasa 33 centov. Ďalších takmer 190 miliónov by priniesla banková daň a vyššie dane z nehnuteľností. Zvyšovanie daní či ich efektívnejší výber odporúča ako spôsob konsolidácie verejných financií aj Brusel.

Radičová sa tak nepridala k Slobode a Solidarite, ktorá už odmieta akékoľvek dvíhanie daní. „Miera zaťaženia obyvateľstva je neúmerne vysoká a občania platia už svoju daň za konsolidáciu, preto nepovažujeme za prípustné ďalšie dvíhanie daní,“ zopakoval včera poslanec Jozef Kollár (SaS). Napríklad pri daniach z nerestí by podľa neho mohol nastať odlev ľudí od kvalitnejších slovenských vín k menej kvalitným, dovozovým vínam, čo by nakoniec uškodilo ľuďom na Slovensku. Otázny je aj postoj časti kresťanských demokratov, ktorí už v zime vyššie dane na pivo zamietli, Bugárov Most zas nechce zavedenie dane na víno.

Ak by mal najnovší návrh ministerstva financií na zavedenie spoločnej sadzby spotrebnej dane na alkohol a zdraženie piva a vína prejsť, musela by koalícia hlasovať s opozíciou. Tá podporu vyšším daniam odmieta. „V každom prípade je to ilúzia, že by ďalšia konsolidácia v takejto podobe prešla s podporou opozície,“ povedal poslanec Peter Kažimír (Smer). Smer podľa neho ponúkal už na jeseň zavedenie bankovej dane, cez ktorú by sa podobným opatreniam dalo predísť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba