Vinári sú rozhnevaní, pivovarníci zmierení

Španielsko, Portugalsko či Maďarsko majú obrovské problémy s verejnými financiami, ale netrúfli si zdaniť víno. Slovenské ministerstvo financií robí pravý opak a podľa vinárov ich zdanením vína tlačí naspäť do garáží.

26.06.2011 15:00
víno, fľaša, pohár Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Vinohradníci a vinári sú nespokojní. Pivovarníci, naopak, vítajú, že minister Ivan Mikloš odstraňuje nerovné podmienky a ide zdaniť nielen pivo, ale aj víno.

Navrhovaná daň na tiché víno zdraží liter vína najmenej o 40 centov. Po desiatich rokoch nulovej sadzby na tiché víno by prišli vinári o privilégium a boja sa, že nebudú držať krok so zahraničnou konkurenciou.

„Žiadna z európskych vinárskych krajín nezaviedla spotrebnú daň na víno. Nenapadlo to ani Grékom, ktorí sa topia v dlhoch,“ neskrýval rozčarovanie z návrhu ministerstva financií Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach. Podľa Waldnera vyjde správa daní na viac peňazí, ako bude čistý príjem zo spotrebnej dane.

Vinári si nevedia predstaviť, ako chce ministerstvo zabezpečiť techniku výberu. Kto skontroluje kapacity? Ako chcú zdaňovať sudové víno a ako napríklad burčiak, keď už aj tak v predaji roky kvitne chaos? Na tieto otázky vinárov v piatok Pravda nedostala z rezortu konkrétnu odpoveď.

Rozhnevaných vinárov chce ministerstvo uspokojiť tým, že malí výrobcovia s produkciou do tisíc litrov vína nebudú platiť žiadne dane a vinárstva s ročnou produkciou do 250 hektolitrov nebudú pri výbere daní administratívne také zaťažené ako veľké vinárske podniky.

„V piatok dopoludnia som v správach počul, že vinohradníci a vinári z Malokarpatskej vínnej cesty súhlasia so zvýšením spotrebnej dane. Nie je to pravda,“ reagoval na potvrdenie pravdivosti správy Milan Pavelka, šéf najstaršej vinohradníckej cesty na Slovensku.

Návrh ministerstva zjednodušiť evidenciu vína v podnikoch s výrobou do 250 hektolitrov Pavelka vysmial. „To je podpora podvodníkov a tých, čo nakupujú hotové víno. Máme teraz vari začať rozdeľovať firmy na dvojo či na trojo, aby sme si uľahčili život? To je choré,“ tvrdí pezinský vinár.

Ľudia, ktorí na ministerstve pripravili návrh zdanenia vína, nerozumejú podľa vinárov ani zamak vinárstvu a vinohradníctvu. „Je to nedomyslená a amatérska vec, bude to posledná rana, ktorá dorazí slovenské vinohradníctvo,“ myslí si Igor Manceľ, predseda Zväzu vinohradníkov Slovenska. Podľa Manceľa ministerstvo „pre pár drobných v hotovosti riskuje, že zatlačí vinárov naspäť do garáží a kumbálov, kde víno stratí kultúru, kvalitu a úroveň, ktorú za posledné roky získalo.“

Zavedenie spotrebnej dane na víno oživí čierny trh. „Až tridsať percent všetkého vína sa môže opäť predávať načierno,“ predpokladá riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová-Pátková. Navyše Slovákom sa oplatí nakupovať víno v Česku, Maďarsku, ale aj Rakúsku. Ani jedna z týchto krajín nemá spotrebnú daň na víno.

Pivovarníci, ktorí na jeseň tvrdo protestovali proti návrhu zvýšiť spotrebnú daň na pivo, sa obávajú, že „vyššia daň zníži konkurencieschop­nosť slovenského piva v regióne“. Ocenili však, že „návrh ministerstva má ambíciu odstrániť nerovnosť pri zdaňovaní alkoholických nápojov.“ Dlhoročnú nespokojnosť pivovarníkov s nulovým zdanením vína pripomenula riaditeľka Združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná.

Vyšších daní sa boja malé pivovary. „Už teraz máme najvyššie sadzby spotrebných daní na pivo spomedzi okolitých štátov. Akékoľvek zvýšenie daní pre malé nezávislé pivovary je ohrozujúce a likvidačné,“ upozorňuje Ľubomír Vančov z Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

3 debata chyba