Európa zvyšuje tlak na Grékov

Namiesto 12 miliárd eur posielajú Európska únia a Medzinárodný menový fond do Atén tím inšpektorov. "Musíme vyčkať na konečné schválenie programu úspor a reforiem, na ktorom sa Grécko dohodlo s európskymi partnermi," povedal šéf eurozóny Jean-Claude Juncker.

21.06.2011 15:40
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Európski ministri dali najnovšie gréckej vláde a opozícii dva týždne na dohodu o ďalších nepopulárnych škrtoch. Až potom pošlú peniaze, bez ktorých môže krajina vyhlásiť bankrot už o necelý mesiac.

Nový kabinet sa bude uchádzať o dôveru poslancov v utorok večer. Koncom mesiaca budú poslanci hlasovať o znižovaní platov, dôchodkov, prepúšťaní, zvyšovaní daní a privatizácii. A to všetko za neustálych protestov nehnevaných občanov.

Prečítajte si viac o GRÉCKEJ KRÍZE 

Kým pri rozhodnutí o vyplatení ďalšej splátky z vlani schválenej záchrany Grécku sú ministri prísni, podmienky novej pomoci zmäkčujú. „Dohodli sme sa na dobrovoľnom zahrnutí súkromného sektora, hoci ešte pred týždňom či dvomi boli na stole rôzne možnosti,“ povedal Juncker. Banky, poisťovne či penzijné fondy vo chvíli, keď by im Grécko malo splatiť dlhopisy, nahradia ich ďalšími v rovnakej výške, čím krajina získa čas. Tento prístup presadzovalo Francúzsko, Európska centrálna banka či Európska komisia.

Oveľa tvrdší prístup zastávalo pôvodne Nemecko a ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Koaličná SaS považovala účasť súkromníkov za najdôležitejšiu podmienku súhlasu s novou pomocou Grécku. „Nestačí to. Našou podmienkou bola silná účasť súkromného sektora,“ reagoval na dohodu ministrov eurozóny Jozef Kollár zo SaS. Pýta sa, koľko súkromných subjektov sa dobrovoľne zapojí do riešenia gréckej krízy a ako to zhodnotia ratingové agentúry.

Navyše padla aj ďalšia podmienka Slovenska, a to súhlas opozície s reformami. Opozícia celonárodnú dohodu odmieta a požaduje predčasné voľby.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) stále považuje tieto podmienky za zásadné. „Ale zároveň je dôležité dohodnúť sa, takže, samozrejme, nemôžem kategoricky tvrdiť, že nikde neustúpime ani o piaď, lebo potom by mohol hroziť bankrot,“ povedal Mikloš v diskusnej relácii STV.

Kollár pripomína, že SaS nemôže zablokovať pomoc Grécku. „Slovenský parlament ešte vlani v lete ratifikoval pristúpenie k eurovalu 1 a na základe tohto ratifikovania môže aj vyšší štátny úradník zastupujúci Slovensko v Rade riaditeľov, ktorá zastrešuje euroval, podpisom vyjadriť súhlas s aktiváciou prostriedkov,“ vysvetlil Kollár. Pravica pred voľbami pomoc Grécku vylučovala.

Nalievanie ďalších miliárd do gréckej ekonomiky považuje za vyhadzovanie peňazí aj šéf najväčšieho dlhopisového fondu na svete Pimco. „Má to hrozný dosah na ľudí, ide o presun dlhov súkromných investorov na európskych daňových poplatníkov,“ upozornil Mohammed El-Erian v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. ,,Neskôr, ak sa tento prístup nezmení, sa čoraz viac peňazí vyhodí na záchranu súkromných investorov a riziko divokého bankrotu bude väčšie," dodal. To, že zadlžená krajina sa nedá zachrániť, si myslí aj bývalý šéf americkej centrálnej banky Alan Greenspan.

Konečná dohoda o poskytnutí novej pomoci Grécku aj poslaní 12-miliardovej splátky sa nezrodí skôr ako začiatkom júla, aj keď lídri krajín EÚ budú rokovať aj koncom tohto týždňa. „Som si istý, že Grécko bude schopné prijať potrebné rozhodnutia, pretože alternatíva (bankrot) je pre Grécko omnoho horšia,“ verí eurokomisár Olli Rehn. Ak Gréci splnia sľuby a záväzky, peniaze by podľa Junckera mohli získať v polovici júla.

„Dôsledky divokého bankrotu alebo vystúpenia z eurozóny by boli okamžitou katastrofou pre domácnosti, banky a dôveryhodnosť krajiny,“ vyhlásil grécky premiér Jorgos Papandreu v parlamente. Kým niektorí grécki experti očakávajú, že protesty postupne vyhasnú a škrty prejdú, grécke noviny Eleftherotypia obvinili Európanov z hlúposti a zlého zaobchádzania s Gréckom. „Ak 17 členov eurozóny nepochopí, že na záchranu svojej ekonomiky sa musia stať federáciou, euro skolabuje a s ním aj polovica ekonomík,“ napísal denník v úvodníku.

debata chyba