Predĺženie splatnosti gréckych dlhopisov bude Fitch považovať za bankrot

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch varovala, že dobrovoľné predĺženie splatnosti gréckych vládnych dlhopisov v rámci akéhokoľvek záchranného balíčka bude považovať za bankrot a zníži rating krajiny.

21.06.2011 10:48
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Podstatou problému je to, že Grécko potrebuje ďalšie peniaze,“ povedal na konferencii v Singapure Andrew Colquhoun, šéf oddelenia agentúry Fitch pre ratingy krajín ázijsko-pacifického regiónu. Fitch by považoval takúto výmenu starých dlhopisov za nové, čiže dobrovoľné predĺženie splatnosti, za bankrot," povedal Colquhoun.

Prečítajte si viac o GRÉCKEJ KRÍZE 

Postoj agentúry Fitch je tlakom na európskych politikov, ktorí chcú do polovice júla načrtnúť plán novej pomoci Grécku. Ministri financií eurozóny sa snažia schváliť nový balíček pomoci, na ktorom by sa prvýkrát mali podieľať aj súkromní vlastníci gréckych vládnych dlhopisov.

Agentúra Fitch zároveň uviedla, že ohrozený je aj rating USA, ak krajina nezvýši stanovenú fiškálnu hranicu, do ktorej si môže požičiavať. Colquhoun zopakoval, že agentúra Fitch začne proces revízie ratingu USA s možnosťou jeho zníženia, ak americký Kongres do 2. augusta nezvýši strop, ktorý má federálna vláda na požičiavanie si. Aj americké ministerstvo financií hovorí, že Kongres musí zvýšiť strop, ktorý je stanovený na úroveň 14,3 bil. USD, aby sa krajina vyhla potenciálnemu neplneniu si svojich záväzkov. Colquhoun však vyjadril presvedčenie, že strop americkej vlády pre požičiavanie sa zvýši a vyhne sa tak neplneniu záväzkov.

1 debata chyba