Gréci dostanú novú pôžičku. Na peniaze zo starej musia čakať

Eurozóna sa zhodla, že zadlžené Grécko bude musieť dostať nový záchranný balík finančnej pomoci. Zapojiť by sa do neho mal aj súkromný sektor.

20.06.2011 05:46
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ministri financií eurozóny však v noci na pondelok nerozhodli o uvoľnení ďalších miliárd pomoci z prvého balíka. Podmienkou sú úsporné opatrenia zo strany Grécka.

Prečítajte si viac o GRÉCKEJ KRÍZE

„Musíme počkať na konečné schválenie programu (úspor a reforiem), na ktorom sa Grécko dohodlo s európskymi partnermi,“ povedal šéf eurozóny Jean-Claude Juncker v noci v Luxemburgu po niekoľkohodinovom rokovaní. V Grécku škrty vyvolávajú ostré protesty a viedli aj k zmene vo vláde.

Podľa Junckera by Gréci, ak Atény dodržia svoje sľuby, mohli peniaze získať v polovici júla. Je to 12 miliárd eur, z toho 8,7 miliardy od eurozóny a 3,3 miliardy od Medzinárodného menového fondu (MMF). Ak by sa Grécko ďalších peňazí nedočkalo, zrejme by muselo pristúpiť k vyhláseniu platobnej neschopnosti.

Táto suma je časťou záchranného plánu, v rámci ktorého MMF a eurozóna prisľúbili výmenou za zásadné škrty a reformy Aténam celkovo 110 miliárd eur pomoci. Grécko tieto peniaze potrebuje, aby „prežilo“ leto, teda aby malo na splátky dlhov.

Ministri sa na nočnom rokovaní zhodli, že nový záchranný balík pre Grécko by mal byť financovaný ako zo štátnych, tak aj zo súkromných zdrojov. Podrobnosti o tejto úplne novej finančnej stratégii, ako to eurozóna vo vyhlásení označila, by mali byť definované začiatkom júla.

2 debata chyba