Český štrajk zasiahne na Slovensku 118 vlakov

Aj na železničnú dopravu na Slovensku bude mať vážny dosah štvrtkový štrajk českých odborárov. Železničná spoločnosť Slovensko preto pasažierom neodporúča počas, tesne pred či po skončení štrajku cestovať do Českej republiky.

15.06.2011 15:16
Štrajk strojvodcov, železnice, vlaky Foto:
Ilustračné foto
debata

„Jednodňové úplné zastavenie dopravy, ktoré sa začne o polnoci z 15. na 16. júna, sa na Slovensku dotkne celkovo 118 spojov,“ povedal Alexander Buzinkay, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Viaceré vlaky zrušia či obmedzia v dĺžke trasy, iné budú zase meškať niekoľko hodín.

Skontrolujte si, či sa obmedzenia týkajú aj vášho vlaku.
Zoznam obmedzení, radenia a obratov súprav v pdf NÁJDETE TU

„Vlaky pôjdu po poslednú stanicu pred hranicou a späť, medzištátne v nich budú čakať na ukončenie štrajku,“ doplnil Buzinkay. Pár rýchlikov z Košíc do Prahy nebude premávať vôbec. Rovnako aj dva páry rýchlikov medzi Žilinou a Prahou. Viaceré pražské rýchliky z východného Slovenska skončia v Žiline alebo v Čadci.

Slovenské železnice budú ľuďom, ktorí si kúpili cestovné pred oficiálnym vyhlásením štrajku, teda do 14. júna, vracať cestovné bez storno poplatku. Zároveň lístky vydané v deň štrajku cestujúcim uznajú aj nasledujúci deň.

Českí odborári sa chystajú protestovať proti reformám vlády Petra Nečasa. Okrem úplného zastavenia železničnej dopravy v krajine chcú zastaviť mestskú dopravu v Prahe či Brne. Ohlásené sú aj blokácie ciest na hlavných ťahoch. Štrajk sa mal pôvodne konať už v pondelok a trvať mal niekoľko hodín, nakoniec ho pre rozhodnutie súdu preložili na štvrtok a rozšírili na celý deň.

debata chyba