Zdražovanie jedla bude pokračovať

Po sérii tohtoročných zdražení potravín sa rast cien zrejme nezastaví ani na jeseň. Počas minulého týždňa totiž na svetových trhoch výrazne zdraželi viaceré komodity.

13.06.2011 12:00
Obedové menu, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Napríklad cena kukurice pokorila tridsaťročný rekord. Jej cena preskočila aj hodnotu pšenice. Zvýšenie hodnoty kukurice môže v priebehu niekoľkých týždňov priniesť zdraženie mäsových výrobkov.

„Cena približne 27,2 kilogramu pšenice poskočila zo 7,3 dolára na 7,8 dolára a cena asi 25,4 kilogramu kukurice sa na svetových trhoch zvýšila zo 7,3 dolára na 7,9 dolára,“ spresňuje komoditný analytik Trim Brokers Ronald Ižip. Dodáva, že zdraženie spôsobilo zverejnenie štatistík, ktoré naznačujú, že zásoby týchto plodín v Amerike sa odhadujú na tridsaťročných minimách.

„Ak by cena neklesla, na začiatku jesene by sa na pultoch obchodov mohlo objaviť kuracie mäso, ktoré bude oproti súčasnosti drahšie asi o štyri percentá,“ predpokladá Marian Uhrík zo Zväzu výrobcov krmív. Kukurica tvorí asi polovicu objemu krmiva, ktoré hydinári používajú pri výkrme brojlerových kureniec. „Cena krmív sa už zvýšila na jeseň. Postupne rástla a v týchto dňoch je oproti júnu minulého roka vyššia asi o 50 percent,“ podotýka Uhrík.

Drahšie krmivo sa na cene hydinových výrobkov prejavuje už teraz. „Oproti vlaňajšku sa napríklad cena celého chladeného kuraťa zvýšila o 26,5 percenta,“ spresňuje zástupkyňa prevádzkovateľa siete Terno Eva Marčoková.

Dražejú však aj ďalšie poľnohospodárske produkty. „Medziročne narástli ceny sóje o 48 percent, cukrovej trstiny o 65 percent a pšenice o 71 percent,“ podčiarkuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Za rovnaké obdobie narástla o viac ako 80 percent aj cena bavlny, čo prispeje k zdražovaniu textilných výrobkov.

Viacerí analytici však očakávajú, že zdražovanie komodít na svetových trhoch by sa mohlo spomaliť. Nevidia priestor na ďalší rast. „Niekoľko dní by cena komodít mohla ešte rásť, vývoj hospodárstva v Európe, Ázii i Amerike sa však spomaľuje, čo zníži rast cien,“ predpokladá Ižip a podobný vývoj očakáva aj pri cenách ropy, ktoré sa počas minulého týždňa tiež zvýšili. Rast zapríčinilo vyhlásenie ropného kartelu OPEC, ktorý v stredu odmietol zvýšenie ťažby. Zapríčinil tak skokové zdraženie o viac ako dva americké doláre za barel (159 litrov) ropy Brent. Ďalšie dvojdolárové zdraženie nasledovalo vo štvrtok a cena sa dostala až k úrovni 119 dolárov. V piatok sa cena čierneho zlata postupne prepadala až pod 117 dolárov za barel.

Rast platov ľudí je zatiaľ slabší ako tohtoročné zdražovanie. Podľa údajov Štatistického úradu pracujúci počas prvých troch mesiacov dostávali na účet priemerne 746 eur, čo je o 20 eur viac ako vlani. Po odpočítaní všetkých zdražení spôsobených vlaňajšou neúrodou, rastom cien energií i vládnym balíčkom záchranných opatrení však reálna mzda ľuďom klesla o 0,4 percenta.

1 debata chyba