Ceny opäť rastú rýchlejšie, v máji o 4 percentá oproti vlaňajšku

Cenová hladina na Slovensku rýchlo stúpa. Ceny podľa štatistikov boli v máji o 4 percentá vyššie ako pred rokom - na úrovni konca roka 2008.

13.06.2011 09:41
euro, graf, rast, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej zrýchľuje. Medziročná inflácia v máji dosiahla 4 percentá, čo znamenalo oproti aprílu zrýchlenie o 0,3 percentu­álneho bodu. Rast cien sa tak drží na najvyššej úrovni od konca roku 2008. Medzimesačne v máji spotrebiteľské ceny stúpli 0,3 percenta, kým v apríli oproti marcu vzrástli o 0,4 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ceny v obchodoch na Slovenskom stúpajú najmä kvôli zdražovaniu potravín, v cenách sa odráža aj zvýšenie niektorých daní, ktoré presadila vláda v rámci balíka na ozdravenie verejných financií. V susednom Česku je medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien výrazne nižšie, a to napriek májovému zrýchlenie na dve percenta z aprílových 1,6 percenta.

Potraviny v piatom mesiaci na Slovensku v medziročnom porovnaní zdraželi o 7,2 percenta, v apríli stúpli o 6,2 percenta. Ceny vzrástli vo všetkých sledovaných kategóriách tovarov a služieb s výnimkou nábytku, bytového zariadenia a údržby domu. Medzimesačne sa ceny v máji zvýšili o 0,3 percenta, a to hlavne kvôli zdraženiu odevov a obuvi, ako aj potravín.

Vysoká inflácia v porovnaní s minulým rokom spôsobila, že Slováci si môžu za svoj zárobok kúpiť menej tovaru. Reálna priemerná mzda v krajine v prvom tohtoročnom štvrťroku totiž prvýkrát od konca roka 2008 klesla.

Slovensko sa tak po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 percento, vracia k rýchlejšiemu rastu cien. Bankoví analytici v tomto roku predpokladajú vyššiu úroveň rastu spotrebiteľských cien. Decembrovú infláciu očakávajú na úrovni 3,9 percenta. Na máj analytici predpovedali infláciu rovnako na úrovni 3,9 percenta.

Slovenské ministerstvo financií očakáva, že priemerná inflácia podľa národnej metodiky v tomto roku zrýchli na 3,5 percenta, mierne by mala spomaliť v budúcom roku. Vlani tovar a služby zdraželi v priemere o percento.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba