Figeľ hostil konferenciu v luxusnom hoteli

Na ministerstve dopravy sa opäť objavilo podozrenie z plytvania verejnými financiami. Rezort pod vedením ministra Jána Figeľa organizoval v máji konferenciu vo štvorhviezdičkovom hoteli Falkensteiner v Bratislave za takmer 34-tisíc eur. Na zabezpečenie celej akcie si vybral externú firmu bez verejnej súťaže.

31.05.2011 16:19
Ján Figeľ Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ
debata (3)

Iné ministerstvá, napríklad rezort zahraničných vecí, využívajú na podobné akcie vlastné priestory. „Všetky vlastné konferencie zabezpečujeme svojimi kapacitami v spolupráci so Správou účelových zariadení ministerstva zahraničných vecí,“ povedala Petra Greksová z ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo dopravy síce žiadne takéto zariadenie nemá, ale majú ich niektoré firmy spadajúce pod rezort, napríklad železnice. Využiť môže aj priestory Správy účelových zariadení. „Ministerstvo môže so súhlasom ministra poskytnúť voľné kapacity rokovacích a stravovacích priestorov inému subjektu na organizáciu podujatia,“ dodala Greksová. Okrem toho k dispozícii sú aj vlastné priestory rezortu zahraničných vecí.

Rezort dopravy tvrdí, že nemá priestory pre 160 pozvaných hostí. „Nedisponujeme priestorovými ani technickými možnosťami na realizáciu takejto konferencie,“ povedal Ľubomír Tuchscher z ministerstva dopravy.

Celá akcia bola financovaná z eurofondov. Prebehla ešte podľa starého zákona o verejnom obstarávaní, ktorý nie je taký prísny ako nový, platný od apríla. Firma Jenewein Slovakia preto nezvíťazila vo verejnej súťaži, ale vybrali ju v prieskume trhu. „Boli oslovené tri spoločnosti so žiadosťou o vyčíslenie cenovej ponuky. Spoločnosť Jenewein bola úspešná vďaka najnižšej cene,“ doplnil Tuchscher.

Rezort dopravy ubytoval šesť hostí v hoteli, čo stálo 660 eur bez dane. Približne 400 eur malo podľa zmluvy putovať na darčeky pre siedmich pozvaných hostí. Okrem džbánu z modranskej keramiky a fľaše vína dostali aj bábiku zo šúpolia. Jedna vyšla takmer na 12 eur bez dane, bežne sa predáva za vyše štyri eurá.

Rezort Jána Figeľa musel v tomto roku už viackrát vysvetľovať sporné objednávky. Pre zákazky na konzultačné a poradenské firmy či školenie v päťhviezdičkovom hoteli padol pred pár týždňami šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Alan Sitár. Niekoľko dní nato sa objavili zmluvy priamo na ministerstve, ktoré podpisoval šéf služobného úradu Peter Mach. Išlo napríklad aj o zasadnutie monitorovacieho výboru vo štvorhviezdičkovom hoteli na Štrbskom Plese.

Podobné výjazdy štátnych úradníkov sa diali aj za bývalej vlády Roberta Fica (Smer). Napríklad vedenie Fondu národného majetku bolo na dvojdňovom ,,manažérskom školení" vo štvorhviezdičkovom hoteli v Piešťanoch. Spolu to vtedy stálo 77¤419 korún (2¤570 eur). FNM sa školil aj na Smolenickom zámku. Po upozornení Pravdy sa jedno zo stretnutí neskôr konalo v štátnom zariadení v Častej-Papierničke.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba