Levočská diaľnica sa oddiali o pol roka

Jedna z prvých Figeľových súťaží na výstavbu diaľnice pri Levoči padla. O viac ako deväťkilometrový úsek medzi Jánovcami a Jablonovom sa bude súťažiť na druhý pokus.

10.05.2011 12:00
Diaľnica pri Žiline Foto:
Ilustračné foto
debata

Prvý stroskotal na námietkach a žalobe jedného z uchádzačov, stavebnej firmy Doprastav. Diaľničiari však sľubujú, že novú súťaž na cestu vyhlásia ešte do konca tohto mesiaca.

„Nechceme riskovať, že by sa súťaž mohla spomaliť, alebo dokonca úplne zastaviť prostredníctvom podania predbežného opatrenia,“ vysvetlil Alan Sitár, šéf Národnej diaľničnej spoločnosti. Súdny spor by sa totiž mohol ťahať aj rok a prípadné zastavenie tendra by výstavbu diaľnice oddialilo. Spoločnosť Doprastav sa k súťaži vyjadril v utorok. Podľa firmy je zrušenie tendra správne a nevyhnutné.

„Vnímam to ako pragmatické rozhodnutie,“ skonštatoval Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného v Žiline. O diaľničný úsek sa začalo po prvý raz súťažiť ešte v novembri minulého roka. Súčasne sa odštartoval súboj stavebníkov o celú 18,5-kilometrovú časť cesty od Jánoviec po Jablonov. Bol však rozdelený na dve etapy, pre ktoré sa hľadali stavebné firmy jednotlivo. Prvá etapa má už v súčasnosti otvorené ponuky trinástich uchádzačov s najnižšou ponukou združenia Váhostav – Sk a Bögl a Krýsl. Na druhú etapu súťaž zrušili a musia ju zopakovať.

Ak sa dodržia stanovené termíny a v diaľničnom ,,repete" sa neobjavia opäť námietky či žaloby uchádzačov, s výstavbou úseku pri Levoči by sa mohlo začať na jeseň tohto roku. Podľa pôvodných plánov rezortu dopravy sa pritom mala výstavba cesty spustiť už v apríli. Po novom sa tak odštartuje s približne polročným meškaním.

Jej oneskorenie by však podľa informácií Pravdy malo oddialiť aj sprejazdnenie prvej etapy levočskej diaľnice, ktorá je už podstatne ďalej. Čaká len na vyhlásenie víťaza, podpis zmluvy a štart výstavby. No aj po dokončení prvej etapy autá po nej jazdiť nebudú. Kým sa nesprejazdní druhá, celý úsek bude v praxi nevyužiteľný. Výstavba prvej etapy diaľničného úseku by mala pritom trvať 30 mesiacov, druhá si vyžaduje 40 mesiacov.

Celý diaľničný úsek od Jánoviec po Jablonov bol pôvodne súčasťou takzvaných projektov verejno-súkromného partnerstva. Po nástupe Jána Figeľa (KDH) ako šéfa rezortu dopravy bol projekt zastavený. Diaľnicu chce namiesto súkromných financií platiť z lacnejších eurofondových a štátnych peňazí.

Odhadovaná cena na prvú etapu úseku bola pritom 94,6 milióna eur. Najnižšia cena spomedzi trinástich uchádzačov, ktorú ponúklo združenie firiem Váhostav – Sk a Bögl a Krýsl, bola o vyše tretinu nižšia. Stavebníci si trúfajú cestu postaviť za necelých 60 miliónov eur. Odhad nákladov na druhú etapu cesty je takmer 266 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba