Zrušenie vlakov narobilo v regiónoch starosti

Mimoriadne zmeny v cestovnom poriadku železníc priniesli na plecia mnohých starostov obcí starosti. Nový grafikon platí presne týždeň a obmedzil spolu 339 spojov. ,,Máme problémy, ľudia sa na zrušené spoje sťažujú," opísal situáciu Ján Gutten, starosta obce Sklené v Žilinskom kraji.

09.05.2011 14:41
vlak, stanica Foto:
Nový grafikon platí presne týždeň a obmedzil spolu 339 spojov.
debata

Navrhoval, aby železničiari vyškrtli z cestovných poriadkov len dva spoje premávajúce z Hornej Štubne do Prievidze. ,,Nakoniec sa ich však zrušilo sedem," doplnil Gutten. Chystá sa tak obyvateľom obce ešte pomôcť. ,,Autobusových spojov premáva málo. Budeme preto ešte písať list aj železniciam, ale aj autobusovej spoločnosti. Chceli by sme aspoň posilniť autobusy," doplnil Gutten.

Osobný železničný dopravca tvrdí, že ho rušenie vlakov mrzí. ,,Žiaľ, je to nastavené tak, že sme závislí od peňazí od štátu," vysvetlil Alexander Buzinkay, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Vlaky sa tak redukujú od mája pre úsporné opatrenia. Spoločnosť sa chce vytiahnuť z červených čísiel. Z celkového počtu obmedzených spojov však starostovia obcí či primátori odsúhlasili zmeny len na 89 spojoch. Zvyšných 250 vlakov sa zredukovalo bez prikývnutia samospráv.

V Medzilaborciach na východe Slovenska narobilo najviac problémov najmä zrušenie spoja z hlavnej železničnej stanice do malej stanice priamo v meste. ,,Všetky vlaky chodia na hlavnú stanicu, ktorá je na začiatku mesta. Nemáme v meste ani taxislužbu, takže najmä starší ľudia musia chodiť pešo takmer dva kilometre," povedal Ivan Solej, primátor Medzilaboriec. O nápravu situácie požiadal priamo generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Pavla Kravca.

,,Teraz sa to do cestovného poriadku vraj nedalo zapracovať, no o rok by sa to malo zmeniť. Tak nám zostáva len dúfať, že to tak bude," doplnil Solej. V meste sa zároveň úplne zastaví doprava na hranicu s Poľskom. ,,Tu zatiaľ problémy nepociťujeme, lebo sa ešte nespustila letná sezóna. No chodí k nám dosť turistov z Poľska, takže pravdepodobne problémy nastanú," dodal Solej.

Doprava sa od mája úplne zastavila aj na trati z Plešivca po Muráň. ,,Mrzí nás, že sa situácia dostala až do takéhoto štádia. Písali sme na železnice, aby ponechali aspoň víkendové spoje pre študentov, no nepodarilo sa," zhodnotil Roman Goldschmidt, starosta obce Muráň. Zároveň však doplnil, že doprava bola aj zle nastavená, keď často chodil v rovnakom čase autobus aj vlak.

Aj po terajších redukciách skončí Železničná spoločnosť Slovensko v tomto roku ešte v predpokladanej state 10 miliónov eur. Redukcie spojov sa oddialili oproti pôvodným plánom a boli miernejšie. Železničiari tak pripravujú ďalšie škrty od pravidelnej zmeny cestovného poriadku od decembra tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba