Vlaky sa rušia od nedele

Cestujúcim v železničnej doprave sa od nedele mení cestovný poriadok. Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko uvádza do praxe mimoriadne zmeny, ktoré súvisia s úspornými opatreniami na koľajniciach. Celkovo sa obmedzí 339 vlakových spojov. Z toho sa ľuďom zruší 272 spojov a ďalších 67 vlakov čakajú redukcie v niektorých časoch alebo úsekoch.

01.05.2011 08:00
vlak, železnica, koľajnice, cestujúci,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Nie sme nadšení z rušenia spojov, ale rešpektujeme určitú formu ozdravovania železničnej spoločnosti,“ zhodnotil František Petroci, šéf Odborového združenia železničiarov. Premávanie vlakov sa pritom od nedele úplne zastaví na piatich tratiach. Ide väčšinou o prihraničné ú­seky.

„Redukcia bola prerokovaná aj na úrovni samosprávnych krajov, miest a obcí, väčšinou s negatívnym ohlasom,“ dodal Alexander Buzinkay, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Z celkového počtu obmedzení župani či starostovia a primátori odsúhlasili iba zmeny na 89 spojoch. Zvyšných 250 spojov sa redukuje bez prikývnutia samospráv.

„Mnohí predstavitelia miest a obcí pristúpili k rokovaniam so Železničnou spoločnosťou korektne, no niekedy mi chýbal ráznejší prístup samospráv,“ opísal Petroci. Najviac sa obmedzenia dotknú regionálnej dopravy, v diaľkových spojoch pocíti zmeny len šesť vlakov.

Podľa pôvodných plánov mal osobný dopravca zoškrtať dopravu v objeme 2,2 milióna vlakokilometrov. Nakoniec sa s dvojmesačným oneskorením znížili objem o 1,1 milióna. „Hlavným kritériom pre zaradenie tratí do redukcie bolo ich slabé využívanie a nízka ekonomická efektívnosť ich prevádzkovania,“ doplnil Buzinkay.

Okrem rušenia vlakov spúšťa osobný dopravca od mája aj prepúšťanie zamestnancov. Celkovo zruší vyše tristo pracovných pozícií, no z toho sa prepustí iba vyše 150 zamestnancov. Zvyšné boli neobsadené miesta. Firma chcela pôvodne úspornými opatreniami dosiahnuť v tomto roku vyrovnané hospodárenie. Nakoniec pre ich odsun ukončí firma rok so stratou takmer 10 miliónov eur.

So škrtmi prichádzajú aj ďalšie dve železničné firmy. Celkovo sa má vo všetkých troch spoločnostiach v najbližších dvoch rokoch prepustiť takmer 5-tisíc železničiarov. Spoločný dlh všetkých firiem siaha k miliarde eur.

3 debata chyba