Súkromný RegioJet predstavil vlak na trať z Komárna do Bratislavy

Súkromný český prepravca RegioJet zo skupiny Student Agency v utorok v Bratislave predstavil súpravu Talent od kanadského výrobcu Bombardier, ktorú na budúci rok nasadí na trase medzi hlavným mestom, Dunajskou Stredou a Komárnom.

26.04.2011 17:30
RegioJet, vlaky Foto:
Česká spoločnosť RegioJet predstavila v utorok 26. apríla 2011 vlaky, ktoré budú jazdiť v budúcom roku na trati Bratislava - D. Streda - Komárno.
debata (25)

Cestujúci si vlak budú môcť vyskúšať do štvrtka. V roku 2012 bude spoločnosť zabezpečovať na Slovensku pravidelnú osobnú železničnú dopravu, jazdiť bude deväť vlakov.

„Všetkých deväť súprav bude pripravených v januári a februári budúceho roka. My chceme prvé súpravy priviezť na Slovensko začiatkom budúceho roka a znovu zopakovať testovacie jazdy,“ povedal Jiří Schmidt z RegioJetu.

Česká spoločnosť vypraví v najbližších dňoch niekoľko mimoriadnych vlakov, ktoré si cestujúci budú môcť vyskúšať za symbolický poplatok 50 centov. V platnosti však zostáva aj cestovný poriadok štátneho prepravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Od začiatku marca budúceho roka by mal osobnú prepravu medzi Bratislavou a Komárnom zabezpečovať iba RegioJet, ktorý podpísal s ministerstvom dopravy deväťročnú zmluvu na prevádzku regionálnych vlakov na tejto trati.

Regionálny vlak Bombardier Talent Foto: SITA
RegioJet, vlaky Regionálny vlak Bombardier Talent

Spoločnosť ponúkla štátu nižšie ceny a lepšie služby. V nízkopodlažných súpravách by malo byť k dispozícii bezdrôtové pripojenie k internetu, ponuka občerstvenia alebo tlače. RegioJet však nenasadí nové súpravy, ale rekonštruované, päť rokov staré vlaky. Výroba nových by podľa šéfa spoločnosti Radima Jančura trvala dva až tri roky. „Preto sme si prenajali vozidla, ktorá už pár rokov jazdia v Nemecku,“ povedal.

Nové súpravy RegioJet nasadí na plánovanej linke medzi Prahou, Ostravou a Žilinou, ktorú chce spustiť v polovici roka. Toto spojenie však bude prevádzkovať na vlastné riziko a na rozdiel od linky do Komárna nebude dostávať dotáciu od štátu.

Regionálny vlak Bombardier Talent Foto: ČTK
RegioJet, vlaky Regionálny vlak Bombardier Talent

Český prepravca plánuje ročne na sto kilometrov dlhej trati medzi Bratislavou a Komárnom prepraviť 1,9 milióna cestujúcich. Spojenie na juh Slovenska ponúkne každú hodinu, v špičke sa intervaly ešte skrátia. V súčasnosti prichádzajú do Bratislavy smerom od Dunajskej Stredy denne tisíce ľudí, väčšina motorovými vozidlami. Pri vjazde do metropoly preto doprava často kolabuje.

Jančura pripustil záujem aj o ďalšie štátom dotované regionálne linky, ale aj spojenie medzi Bratislavou a východom krajiny. „Bratislava – Košice je nádherná diaľková trať, ktorá by mohla fungovať pokojne aj bez dotácií. To je to najlepšie. V Česku máme podobné spojenie Praha – Ostrava,“ povedal.

RegioJet chcel otvoriť dotované železničnej linky aj v Česku, kraje však uprednostnili České dráhy.

Regionálny vlak Bombardier Talent Foto: SITA
RegioJet, vlaky Regionálny vlak Bombardier Talent
Česká spoločnosť RegioJet predstavila v utorok...
Česká spoločnosť RegioJet predstavila v utorok...
+3Česká spoločnosť RegioJet predstavila v utorok...
25 debata chyba