Česi sa prú, koľko ich vyjde aréna Sazky. Vraj až miliardu eur

Konečná suma, ktorú by mala lotériová spoločnosť Sazka zaplatiť za pôžičky na stavbu O2 arény, môže byť v roku 2021 takmer 24 miliárd českých korún (takmer jedna miliarda eur).

22.04.2011 08:10
Koruna, Česko Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Na zasadnutí Českého olympijského výboru uviedol túto sumu podpredseda predstavenstva Sazky Roman Ječmínek. Informovali o tom servery Aktuálně.cz a iDnes.cz. Pôvodná cena bola pritom zhruba trikrát nižšia. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Sazky Aleš Hušák označil Ječmínkove tvrdenia za nezmyselné.

Sazka v tlačovej správe zároveň uviedla, že sumu za výstavbu teraz nedá určiť a platia dáta uverejnené v minulosti. Lotériová firma predtým vyčíslila náklady na arénu na menej ako desať miliárd korún (menej ako 400 miliónov eur).

„Dohromady náklady na obstaranie arény v súčasnosti predstavujú 23,917 miliardy a za touto sumou si stojím,“ povedal iDnes.cz Ječmínek. „Nemám tušenie, kto to zaplatí, ale bude sa s tým musieť pobiť ten, kto sa 26. mája stane členom veriteľského výboru, ktorý rozhodne, či sa pokúsi Sazku postaviť na koľaje a vlak rozbehnúť,“ dodal.

Zostatková cena O2 arény je podľa Ječmínka 2,423 miliardy korún. Na stavbu a financovanie si Sazka niekoľkokrát požičiavala potom, čo zistila, že pôvodné termíny splátok dlhopisov nie je schopná dodržať.

Podľa iDnes.cz sa suma 24 miliárd skladá zo splátok dlhopisov za takmer 20 miliárd, takzvaného malého úveru za viac než tri miliardy, druhej emisie dlhopisov v hodnote 1,1 miliardy a lízingových zmlúv na zaistenie bezpečnosti firmou Security service v hodnote 200 miliónov korún.

„K tvrdeniu PaedDr. Romana Ječmínka si dovoľujem zdvorilo oznámiť, že matematika je len jedna,“ reagoval šéf Sazky Hušák. „Len ma mrzí, že PaedDr. Roman Ječmínek, ktorý sa ako podpredseda predstavenstva SAZKA výstavby arény aktívne zúčastňoval a aktívne ju podporoval, na tieto svoje výpočty neupozornil skôr,“ dodal s tým, že Ječmínkove tvrdenia sú nezmyselné.

Halu na rozhraní pražských Vysočian a Libne formálne vlastní a prevádzkuje, a teda aj spláca spoločnosť Bestsport, ktorú takmer stopercente vlastní občianske združenie Zelený ostrov. Združenie vlastnia akcionári Sazky, teda športové zväzy. Majú v ňom však podiely v inom pomere, ako majú v lotériovej spoločnosti. Samotná Sazka má v Bestsporte 0,068 percenta. Bestsport na seba podal 31. marca návrh na konkurz.

Podľa Sazky stála hala 7,2 miliardy korún (menej ako 300 miliónov eur), pričom spočiatku sa hovorilo o tom, že stavba vyjde zhruba na dve miliardy korún (83 miliónov eur). Pôvodná predstava financovania arény počítala s desaťročným variantom. V roku 2006 ale akcionári schválili vydanie novej emisie dlhopisov, ktorá nahradila desaťročné dlhopisy, v objeme 215 miliónov eur so splatnosťou v roku 2021.

Ječmínka chce ČSTV, väčšinový akcionár Sazky, odvolať z funkcie podpredsedu predstavenstva. Výkonný výbor ČSTV už požiadal firmu o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia.

Ječmínek sám za seba podal na Sazku insolvenčný návrh s tým, že spoločnosť nie je schopná splácať svoje dlhy a je v úpadku. Šéf Sazky Aleš Hušák tvrdo Ječmínka kritizoval, o niekoľko dní neskôr sa ale sám k návrhu pridal.

Do konkurzu poslal Sazku Mestský súd v Prahe 29. marca práve kvôli problémom so splácaním výstavby O2 arény. Veritelia dostali na prihlásenie pohľadávok lehotu 30 dní. Zatiaľ k súdu prihlásili pohľadávky po lehote splatnosti za viac ako dve miliardy korún. Sazka ale nedávno dostala od zabezpečovacieho agenta držiteľov dlhopisov, londýnskej The Bank of New York Mellon, žiadosť o okamžité preplatenie dlhopisov. Dlh Sazky tak vzrastie zo súčasných dvoch na minimálne sedem miliárd korún. Väčšinovými držiteľmi dlhopisov sú spoločnosti kontrolované investičnými skupinami PPF a KKCG.

Súd spôsob riešenia situácie Sazky dosiaľ nestanovil, zatiaľ sa predpokladá, že povolia reorganizáciu. Spoločnosť by tak naďalej fungovala podľa súdom schváleného plánu, na ktorého vypracovaní sa zvyčajne podieľajú veritelia, dlžník a správca konkurznej podstaty.

2 debata chyba