Ceny potravinových komodít lámu rekordy

Sója, pšenica či cukor s ostatnými potravinovými komoditami zdraželi v priebehu posledného roka o viac ako tretinu. Tvrdí to Svetová banka. Na cenách v obchodoch sa zdražovanie na burzách už sčasti prejavilo, ďalšiu časť vyšších cien ľudia ešte pocítia.

17.04.2011 08:52
Potraviny, kukurica Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

„Prudký rast cien potravinových komodít na svetových trhoch je už do určitej miery zakomponovaný v cenách, v niektorých sa tak ešte len stane,“ povedala Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Vo všeobecnosti sa však rast cien na burzách prejavuje na cenách iba v určitej miere. Napriek tomu môže najmä v zaostalejších krajinách padnúť pod hranicu chudoby pre vyššie ceny potravín viac ľudí.

„V súčasnosti preto trpí čoraz viac chudobných ľudí a rady chudobných by sa mohli rozšíriť práve pre stále rastúce ceny potravín,“ konštatoval prezident Svetovej banky Robert Zoellick. V chudobnejších krajinách totiž ľudia míňajú väčšinu svojho zárobku práve na potraviny.

Podobný rast cien komodít a následne aj potravín bol vo svete naposledy v roku 2008 počas potravinovej krízy. V posledných mesiacoch sa ceny za rastlinné výrobky začínajú približovať k týmto rekordným hodnotám, a to nielen pre vlaňajšiu neúrodu, ceny dvíhajú aj nepokoje na Blízkom východe a severe Afriky.

35 debata chyba