Rodinám zdražel za rok život o 30 eur

Ľudia na Slovensku si v prvom štvrťroku tohto roka oproti vlaňajšku priplatili za každodenný život desiatky eur navyše.

16.04.2011 06:00 , aktualizované: 17.04.2011 15:00
Euro, peniaze, peňaženka Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

Štvorčlenná rodina s dvomi nezaopatrenými deťmi za potraviny, bývanie či energie dávala mesačne namiesto necelých 900 eur o 30 eur viac. Slovákom tak zdraželi tovary a služby podľa Európskeho štatistického úradu o 3,5 percenta, čo bolo dvanáste najvýraznejšie dvíhanie cien v rámci celej Európy.

Najviac na Slovensku rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov, o 6,5 percenta. Ak ľudia vlani nakúpili mäso, mlieko či pečivo spolu za 30 eur, za rovnaké výrobky si v prvých mesiacoch tohto roka priplatili takmer dve eurá navyše.

Rast cien EÚ
Rast cien EÚ Rast cien EÚ

V rámci potravín zdraželi najmä mliečne výrobky a zelenina. Napríklad ceny zemiakov medziročne stúpli o viac ako sto percent. Kým pred rokom ľudia kupovali kilogram zemiakov priemerne za 40 centov, v marci sa ich cena vyšplhala na 90 centov. Aktuálne však v niektorých obchodoch už nie je možné kúpiť zemiaky pod jedno euro za kilogram.

Podľa pestovateľov tým zdražovanie zemiakov dosiahlo svoj vrchol. „Zemiaky zo starej produkcie sú v rekordných cenách. Postupne budú na trh prichádzať nové zemiaky, ktoré budú síce zo začiatku drahšie, ale postupne by mali zlacnieť,“ povedal Viliam Bezák zo zväzu zemiakarov. Najbližšie dva mesiace sa však podľa neho nedá očakávať, že by ceny zemiakov prudko klesali.

Rovnako by si pred veľkonočnými sviatkami mali držať ceny aj ostatné potraviny. Obchodníci totiž začali veľa produktov zaraďovať do špeciálnych veľkonočných letákov. Ďalšie zdražovanie ľudí neminie po sviatkoch. „Celkovo sa tlačí na ceny cukru, múky a pekárenských výrobkov. To by sa však malo premietnuť do cien až po veľkonočných sviatkoch. Ale všetko závisí od celkového vývoja na trhu,“ potvrdila Diana Chovancová Stanková, hovorkyňa spoločnosti Ahold, prevádzkujúcej na Slovensku obchody Hypernova a Albert.

Ceny stúpajú nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách Európy. Slovensko sa v tempe rastu cien nachádza v hornej polovici, keď za prvý štvrťrok z európskej dvadsaťsedmičky výraznejšie rástli ceny v 11 krajinách.

Z okolitých štátov si v prvom štvrťroku výraznejšie ako Slováci priplatili len ľudia v Maďarsku, o 4,3 percenta. Približne rovnako ako na Slovensku sa zdražovalo v Poľsku, kde sú však ceny potravín aj pre silnejšiu konkurenciu výrazne nižšie. Naopak, v Českej republike sa dvihli ceny tovarov a služieb o necelé dve percentá.

,,Slovensko vlani zaznamenalo veľmi nízku mieru inflácie, slovenská vláda tiež prijala balíček konsolidačných opatrení a prišlo k zvýšeniu regulovaných cien. Tieto faktory pôsobiace prorastovo nás odlišujú od ostatných ekonomík a spôsobili skokovitý nárast inflácie v úvode tohto roka," vysvetlila Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Z mesiaca na mesiac by však podľa nej mali rásť ceny už iba mierne.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba