Figeľ plánuje 900 miliónov eur na cesty a obchvat Bratislavy cez PPP

Slovensko chce tento rok do cestných stavieb investovať viac ako 900 miliónov eur. Na odbornej konferencii v Brne to v utorok povedal minister dopravy Ján Figeľ. Peniaze pôjdu nielen na stavby diaľnic a rýchlostných ciest, ale aj na cesty prvej triedy. Objem minuloročných investícií neoznámil.

12.04.2011 18:02
figeľ, kdh Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ
debata (31)

Štát chce stavať najmä niekoľko úsekov diaľnice D1 medzi Žilinou a Prešovom. Pôvodne malo ísť o PPP projekty za účasti súkromného kapitálu. Nakoniec vypísalo súťaž na tri úseky. Ďalšie tendre budú podľa Figeľa nasledovať. „Chceme pokračovať aj vo výstavbe rýchlostných ciest najmä na Orave a východnom Slovensku,“ uviedol Figeľ.

Ministerstvo ďalej chystá výstavbu diaľnice D4, ktorá bude obchvatom Bratislavy. Hlavná časť výstavby sa podľa Figeľa začne pravdepodobne v roku 2014. Aktuálne je vo výstavbe úsek križovatky diaľnic D2 a budúcej D4 pri Stupave, hotový má byť v polovici tohto roka. „Pripravujeme PPP model pre výstavbu celého obchvatu, ktorý bude mať asi 40 kilometrov,“ uviedol Figeľ.

K PPP projektom minister uviedol, že sú už realitou, niektoré projekty ale slovenská vláda prehodnocuje. Podľa neho ide o len jednu z foriem investičnej výstavby v krajine.

Niektoré projekty Slovensko prehodnotilo už vlani, keď zrušilo výstavbu troch desiatok kilometrov diaľnice D1 v okolí Žiliny. Pôvodne ich malo postaviť združenie pod vedením nemeckej firmy Hochtief PPP Solutions.

Technicky náročné úseky diaľnice D1 s tunelmi si mali podľa skorších informácií vyžiadať náklady necelé dve miliardy eur. Štát by ich splácal 30 rokov, celkovo aj s údržbou by za ne zaplatil viac ako osem miliárd korún. Projekt pripravila ešte predchádzajúca vláda. Slovensko od projektu PPP odstúpilo napriek tomu, že investor ponúkol výrazné zníženie platieb.

Bývalá slovenská vláda chcela spustiť tri projekty PPP. Naplno sa jej však podarilo odštartovať len stavbu úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou s dĺžkou okolo 50 kilometrov.

31 debata chyba