Premiérka sa zaujíma o zrušený tender, kde uspela Skanska

O železničný tender na modernizáciu trate z Trenčianskej Teplej do Zlatoviec sa začala zaujímať premiérka Iveta Radičová. Požaduje vysvetlenie od Úradu pre verejné obstarávanie. Ten rozhodol celú súťaž zrušiť. No ešte predtým zamietol námietky sťažovateľov. Pochybnosti má podľa Radičovej aj súd, ktorý rozhodnutie úradu pozastavil a celá súťaž je v súčasnosti v patovej situácii.

10.04.2011 12:44
Železnice, vlaky Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Požadujem vysvetlenie Úradu pre verejné obstarávanie, prečo im trvalo 16 mesiacov, kým prišli k inému rozhodnutiu, ako dospeli predtým,“ uviedla premiérka Iveta Radičová. Samotný úrad sa k tendru vyjadrovať nechce, kým sa súdny spor neukončí. Spor sa však môže ťahať aj roky.

Na modernizáciu trate, ktorá by mala vlakom priniesť možnosť jazdiť 160–kilometrovou rýchlosťou, sú určené peniaze z eurofondov. Ide o sumu približne 250 miliónov eur. Tie musí Slovensko vyčerpať najneskôr do konca roka 2015. Aby sa to stihlo, celá súťaž sa musí vyjasniť do roka. Celková modernizácia si totiž vyžiada čas vyše troch rokov. „Ideálne by bolo začať hneď na jar,“ skonštatoval Ľuboš Hačko, predseda predstavenstva TSS Grade.

Jeho firma skončila v súťaži druhá s cenou vo výške 245 miliónov eur. Celý tender vyhrala spoločnosť Skanska s najnižšou sumou takmer 201 miliónov eur. Predpokladaná cena pritom predstavovala vyše 296 miliónov eur. Železnice vyhlásili tender na modernizáciu trate koncom roka 2009.

Teraz majú úspešného uchádzača, no kým nie je súťaž vyriešená, zmluvu s ním podpísať nemôžu. Železnice dostali rozhodnutie súdu len v stredu a zatiaľ sa k nemu nevyjadrili. „Momentálne ho analyzujeme a zvažujeme naše možnosti. Kroky, ktoré podnikneme v tejto veci, budú definitívne známe na budúci týždeň,“ uviedla pre agentúru SITA Dana Hurtová z odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba