Podtatranská hydina žaluje ministerstvo pôdohospodárstva

Spoločnosť Podtatranská hydina žaluje ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd) za poškodenie dobrého mena spoločnosti.

06.04.2011 14:25
debata (3)

Dôvodom je kauza údajného používania zakázanej látky zilpaterol v kŕmnej zmesi, ktorú kontrolóri Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho našli v krmivách pre hydinu na farme v Čaklove. Minister Simon o náleze zilpaterolu informoval ešte 23. februára. Zilpaterol spôsobuje vyššie prírastky či vyšší výťažok mäsa v pomere k tuku. Krmivo poľského pôvodu na farmu dodala spoločnosť Blackthorn Košice.

Generálny riaditeľ spoločnosti Podtatranská hydina Pavol Konkoľ v stredu na tlačovej besede oznámil, že výsledky analýzy poslednej vzorky krmiva ukázali, že sa v krmive zilpaterol nenachádza. Spoločnosť sa opiera o analýzu akreditovaného rozhodcovského laboratória v Berlíne. „V utorok nám telefonicky oznámili, že výsledky sú v poriadku,“ povedal Konkoľ. V dôsledku krivého obvinenia, ohovárania a nepravdivých tvrdení podľa neho Podtatranská hydina utrpela nemajetkovú ujmu v hodnote minimálne tri milióny eur.

Ďalšiu žalobu podá spoločnosť aj na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu za spôsobenie majetkovej škody, jej výška je približne 200 tisíc eur. „Spoločnosť Podtatranská hydina využije všetky dostupné prostriedky na očistenie dobrého mena spoločnosti a dosiahnutie primeranej satisfakcie,“ dodal Konkoľ. Rezort pôdohospodárstva podľa neho porušil svojím konaním niekoľko smerníc Európskej únie a meno spoločnosti zverejnil predčasne. Jej vedenie preto zvažuje aj podanie trestných oznámení pre podozrenie spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy, trestného činu ohovárania a poškodzovania cudzích práv. Konkoľ si myslí, že za prípadom môže byť konkurencia.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v reakcii na vyhlásenie spoločnosti Podtatranská hydina uviedlo, že rešpektuje právo firmy obrátiť sa na súd. Rezort však zároveň pripomenul, že v prípade firiem Pavla Konkoľa bolo v krátkom čase opakovane zistené používanie zakázanej látky či prebaľovanie hydiny bez oprávnenia. „Pre ministerstvo zostáva otázne, prečo pán Konkoľ tak dlho bránil vykonaniu rozboru poslednej vzorky a jej analýzu umožnil až po dvoch mesiacoch od odobratia prvej vzorky, keďže látka zilpaterol sa rozkladá rýchlo,“ informoval hovorca rezortu Juraj Kadáš. Ako ďalej pripomenul, výskyt zakázanej látky sa v podnikoch patriacich Pavlovi Konkoľovi potvrdil v krátkom časovom období trikrát, pričom v roku 2009 jej prítomnosť potvrdili aj poľské úrady. „Pre ministerstvo je prvoradé garantovať pre obyvateľov tejto krajiny bezpečnosť potravín, ktoré sa dostanú do potravinového reťazca,“ dodal Kadáš.

3 debata chyba