Americký dlh sa dotýka kritickej hranice

Štátny dlh Spojených štátov stúpol minulý štvrtok na rekordných 14,27 bilióna dolárov. Rýchlo sa blíži k stropu pre zadlženie, ktorý Kongres stanovil na 14,29 bilióna dolárov. Informoval o tom na svojich internetových stránkach denník The Wall Street Journal. Podľa ministra financií Timothyho Geithnera dosiahnu USA hranicu stanovenú pre dlh najneskôr 16. mája.

05.04.2011 08:59
Vlajka USA
Vlajka USA
debata (60)

Minister už vo februári vyzval Kongres, aby strop pre štátny dlh zvýšil. Zákonodarcovia ho ale zatiaľ nevypočuli. Ak sa hranica nezvýši, nebude si americká vláda môcť ďalej požičiavať. Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Ben Bernanke pred tým varuje. „Vplyv na náš finančný systém, na našu fiškálnu politiku a na našu ekonomiku by boli katastrofálne,“ varoval už skôr.

Vláda by však v prípade, že jej Kongres neumožní ďalšie požičiavanie, mohla získať zhruba dva mesiace času k dobru presunmi peňazí medzi rôznymi federálnymi účtami. Podľa Geithnera by sa toto obdobie skončilo 8. júla. Minister varoval, že prípadné nezvýšenie stropu by spochybnilo americkú schopnosť obhajovať svoju národnú bezpečnosť. Zároveň varoval pred vznikom oveľa horšej krízy, než z ktorej sa Spojené štáty teraz zotavujú.

Americká administratíva je v súčasnosti pod dvojitým tlakom. Okrem blížiaceho sa limitu pre pôžičky sa blíži aj koniec rozpočtového provizória, v ktorom sa teraz nachádza. To vyprší v piatok, demokrati sa ale zatiaľ s republikánmi nezhodli na podobe rozpočtu, bez ktorého krajina hospodári už od začiatku vlaňajšieho októbra.

Ak sa republikáni a demokrati nedohodnú na riešení, bude musieť federálna vláda výrazne obmedziť svoju činnosť. V praxi by to znamenalo uzavretie väčšiny úradov. Štátni zamestnanci by buď odišli na neplatenú dovolenku, alebo pracovali zadarmo. Mzdy by dostali spätne až po schválení rozpočtu.

Americká médiá informovali o tom, že republikáni v rozpočte na budúci fiškálny rok navrhujú úsporné opatrenia, ktoré by počas nasledujúcich desiatich rokov priniesli úspory štyroch biliónov dolárov. Okrem iného pomocou zmeny zdravotného poistenia pre seniorov či úpravy daňových sadzieb. Demokrati ale tento návrh podľa očakávania nepodporia, pretože sa obávajú jeho sociálnych dôsledkov.

Spojené štáty v posledných rokoch zápasia s rýchlym rastom zadlženosti. Môžu za to obrie rozpočtové deficity, ktoré počas vlády prezidenta Baracka Obamu pravidelne prekračujú hranicu bilióna dolárov. Za vysokými schodkami je nedávna hlboká recesia, ale aj výdavky na vojnu v Iraku a Afganistane.

Ešte v roku 2005 predstavoval americký štátny dlh zhruba osem biliónov dolárov. V roku 1980 to bolo z dnešného pohľadu len 900 miliárd dolárov.

60 debata chyba